Bütün dünya şehirleri meydanları ve parkları ile anılırlar.
O şehirlerin simgeleridir, zamanla da kimlikleri olmuştur.
Taksim meydanı, İstanbul için kimliktir. Dünyanın hangi köşesine gitseniz İstanbul dendiğinde ilk akla gelen adrestir Taksim Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Maçka Parkı.
Ankara için Kızılay Meydanı buluşma adresidir, bizim gençlik yıllarımız da Gençlik Parkı o günün şartlarında parmakla gösterilirdi.
Gitmemişizdir ancak aşinayızdır, dünya şehirlerinin meydanlarına ve parklarına.
Londra denildiğinde birçoğumuzun ezberindedir ve sanki gitmiş görmüş gibi biliriz, Hyde Park ve Trafalgar Meydanını. Benzeri durum New York için de geçerlidir, Central Park ve Times Meydanı, şehir adından öne geçmiştir. Örnekleri daha da arttırabiliriz ve her şehirde birden fazla parklar ve meydanlar vardır, önemlidir vesselam.
Depremden sonra yaşananlar aklıma geldi ve bir an geriye döndüm. Yerle bir olmuş bir şehir, enkaz altından canlarımızı çıkarmak, rahmete erişenleri defnetmek, enkaz altından elbirliği ile çıkardığımız yaralıların sağlığına kavuşması için hastanelerde koşuşturmalarımız…
Bu şehirde yaşayıp da bu sınavları vermeyen yoktur. Uzun yıllar süren ağır travmalar yaşadık.
Şükürler olsun ki üstesinden gelmeyi başardık. Allah beterinden korusun.
Bu hatırlatmayı niçin yapıyorum; Zirai Donatım Fabrikası’nın bulunduğu arazi için verilen mücadeleyi hatırladım ve hatırlamanızı istedim.
O günün şartlarında bir kısım siyasiler alanın konut yapılmasını istiyor ve bu hususta mücadele veriyordu. Azımsanmayacak kamuoyu da oluşmuştu ve baskı kuruyorlardı.
Dönemin Belediye Başkanı rahmetli Aziz Duran, kararlı ve vakur bir duruş sergileyerek tüm oluşan baskıları göğüslemeyi becerdi, tarihe miras bıraktı. Kent Park ( Donatım Park ) adı ile şehrin en önemli simgesini kazandırdı ve park Aziz Başkanın hatırası ile yaşayacaktır.
Allah kendisinden ve bu şehre hizmet edip ebediyete göçmüş tüm belediye başkanlarımızdan razı olsun inşallah.
Aynı durum Demokrasi Meydanı içinde geçerli.
Hatırlatma da fayda görüyorum yıkılan Valilik binasından açılan alanda yapılaştırma çabaları oldu O dönemlerde.
Aziz başkan tüm baskıları bertaraf ederek şehre meydan kazandırmayı başarmıştı, şehrin simgesi olan iki temel projeyi şehre miras bıraktı. Sakarya nehri kenarında yapılan Sakarya Park ve Orman Park geçmiş dönemin envanterinde kayıtlı paha biçilmez önemli projeleri.
Son nesil Millet Bahçesi de güzel bir örnek oldu.