Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği, Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin destek verdiği sağlık alanındaki yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla “Sağlıkta İnovasyon Yarışması” düzenledi. Yarışmaya 10 farklı ülkeden 355 farklı proje ile katılım sağlanırken, yapılan değerlendirmeler sonucunda dereceye giren projeler Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi’nde düzlenen ödül töreninde ödüllendirildi.

10 ÜLKEDEN 355 PROJE İLE KATILIM SAĞLANDI
10 farklı ülkeden 355 farklı projenin değerlendirildiğini söyleyen Sakarya İl Sağlık Müdürlü Doçent Dr. Kayhan Özdemir, “Süreç uzundu bunları bir standardizasyon eşliğinde değerlendirmeye gayret ettik. Herhangi bir ayrım olmasın, hak kaybı olmasın diye çok çabaladık. Sonunda da üç farklı kategoride ilk üçü belirledik. Bunların geleceği ışık tutmasını, klinik pratikte kullanılmasını ve ülkemizin milli gelirine katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

“YAPAY ZEKA UMUTLARI BÜYÜTÜYOR”
Sağlıkta dönüşüm, inovasyon, dijital dönüşüm yapay zeka, biyoteknoloji ve veri biliminin sağlık hizmetlerinde köklü bir değişikliğe yol açtığını söyleyen, Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
“Yapay zeka artık bir çok alanda kullanılmaya başlandı. Bu da sağlıkta dönüşümü ve teknolojik dönüşümü başlattı. Bu Bir fikrin laboratuvardan, hastane koridorlarına, oradan da insanların hayatına dokunmasını sağlıyor. Küçük bir değişim gerçekten insanların hayatını kolaylaştırabiliyor bir teşhis hızlandılabiliyor ve bir umudu büyütebiliyor. Bildiğimiz gibi hâlâ tedavisinde zorlandığınız bir çok ileri evre kanser hastalıkları ve diğer hastalıklar var. Bunların çözümünü ve tedavisini belki de etkin bir uygulamayla bu yarışmalarla elde edebileceğimizi düşünerek bu yola çıktık. Bugün burada, projeler ile bizleri heyecanlandıran tüm katılımcılarımız sağlık alanında aslında teknolojik değişimin öncüleri olma cesaretini göstertişlerdir”

“BU YARIŞMA SAĞLIKTA İNOVASYONUN PARÇASI”
Kürsüye gelen Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Mehmet Sarıbıyık, “Dünyanın ekonomik formuna şöyle bir baktığımızda aslında en önde gelen beceriler arasında yapay zeka ile ilgili olan çalışmalar var. Dolayısıyla bu çalışma da aslında sağlık ve inovasyon dendiğinde bu kıymetin bir parçası olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz. Bu organizasyonu gerçekleştiren emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLERİNİ ALDILAR
Yarışmanın sağlık çalışanı kategorisinde birinci “Diyabet hastalarında doğru enjeksiyon alanlarını gösteren yönlendirme aparatı insülin Yöntemi” proje adıyla Yeliz Doğan Merih, Sena Üngör, Ahmet Turan Atalay ve Yusuf yetişkin oldu. Üniversite öğrencileri kategorisinin birincisi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden “ExoFlow-Exosome Tabanlı Kontrollü İlaç Salınım” projesi ile Ali Tazgizade ve alperen Enes Aydın oldu. Ortaokul-lise kategorisinden “çocuklar için eğlenceli kan alma seti” isimli projeyle Ece Merih, Muhammet Kerem Durmuş, Ecrin Sert ve Yeliz Doğan Merih birinci olarak ödüllerini aldı.







