HASTAYA AÇILAN KESİ ÇOK DAHA AZ
Endoskopik bel fıtığı ameliyatını Türkiye'de üniversite hastanesinde ilk merkezlerinden biri olan Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Kaya, bel fıtığı, omurilik daralmalarında endoskopik ameliyatların hastaya sağladığı avantajlar hakkında bilgi verdi. Endoskopik ameliyatları ilk başlatan üniversite ve kamu hastanelerinden biri olduklarını belirten Doç. Dr. Mustafa Kaya, "Endoskopik bel fıtığı ameliyatı son zamanlarda hastaların üzerinde çok fazla kullanılan minimal invaziv bir bel fıtığı ameliyatı türüdür. Mikro cerrahi disk ameliyatlarından farklı olarak ameliyat için kesilecek alan daha küçüktür. Yarım santimetrelik bir kesiden kamera yardımıyla girip, normal mikro cerrahi disk de yaptığımız gibi bölgedeki omiriliği, omurilik zarını, siniri bulup onun altında bası yapan disk dediğimiz parçayı çıkarıp, temizlediğimiz bir ameliyat yöntemidir" dedi.

HASTA ALTINCI SAATTE TABURCU OLUYOR
Ameliyat sonrası çok ağrı yaşanmadığını, hastanın ikinci saatte mobilize, altıncı saatte ise taburcu ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Kaya, şöyle konuştu:
"Endoskopik ameliyatın diğer ameliyatlardan farkı hastanın vücuduna küçük bir kesi açılır. Bunun en büyük avantajı, yara yeri kesiti çok küçük, daha estetik ve kas dokusuna zarar verilmiyor. Omurilik zarını ve sinir yaralanmaları riski daha düşük. Hastalar için en büyük önemi ameliyat sonrası çok daha az ağrı yaşanıyor. Genelde ikinci saatte hastaları mobilize ediyoruz. Altıncı saatte ise taburcu ediyoruz. En büyük avantajı da normal mikro cerrahi ile ameliyat olan hastalardan 20-25 gün önce normal iş yaşamlarına dönebiliyorlar. Diğer bir avantajı ise yara yeri enflasyonun çok daha düşük olması. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde son bir buçuk yılda 300-400 civarında bel fıtığı ameliyatı yaptık"

Muhabir: Nazile Akarsu