1978 yılında İzmit’te doğan ve lise eğitimini Sakarya’da tamamlayan Mustafa Meriç Şirin, üniversite yıllarından itibaren tarım sektörünün farklı alanlarında görev aldı. Teknik bilgi ve saha deneyimini ticari faaliyetlerle birleştiren Şirin, birikimini SATSO çatısı altında sektörün gelişimi için değerlendirmeyi hedefliyor.
SAHADAN ULUSLARARASI ŞİRKETLERE UZANAN KARİYER
Trakya Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Şirin, meslek hayatının ilk döneminde Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü’nde staj yaptı. Ardından Eksun Gıda’da Kalite Kontrol Mühendisi ve sözleşmeli tohumluk buğday üretim sorumlusu olarak görev aldı. Şirin, ADM Yağ Sanayi’nde ise kabul ve kontrol mühendisi olarak çalıştı.
Kariyerini daha sonra uluslararası alana taşıyan Şirin, İngilizce eğitiminin ardından tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren Amerikan Monsanto bünyesinde görev aldı.
Doğu Marmara, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde mısır, ayçiçeği ve kanola tohumlarının yayımı, satışı ve deneme süreçlerinde görev üstlenen Şirin, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki saha çalışmalarıyla önemli tecrübeler edindi.
2007 yılında bölgedeki mısır ekim alanlarının artırılmasına yönelik 6 ay süren saha çalışması yürüten Şirin, bu çalışmasının ardından Monsanto’nun Avrupa ve Afrika bölgesinde düzenlediği “Monsanto Customer Challenge Winners For Europe-Africa” organizasyonunda ödüle layık görüldü.

2012 YILINDA KENDİ ŞİRKETİNİ KURDU
Uluslararası şirketlerde edindiği deneyimin ardından girişimciliğe yönelen Mustafa Meriç Şirin, 2012 yılında Model Gübre İlaç Tarım Ürünleri Ltd. Şti.’yi kurdu.
İki ortaklı yapısıyla faaliyetlerini sürdüren şirket; Bayer ve Monsanto'nun yanı sıra yerli tarım ilaçları ve bitki besleme firmalarının Marmara, Trakya ve Karadeniz bölgelerindeki distribütörlük faaliyetlerini yürütüyor.
Şirket, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında Sakarya Kurumlar Vergisi İlk 100 sıralamasında yer aldı. Ayrıca TOBB öncülüğünde hazırlanan Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İkinci 100 Şirketi listesinde 2025 yılında 129’uncu sırada yer aldı.
Şirin, tarım sektöründeki faaliyetlerinin yanı sıra tarım ilaçları lojistiği alanında faaliyet gösteren Arabus Lojistik ile sebze tohumları distribütörlüğü yapan Marmaros İlaç şirketlerinde de kurucu ortak olarak görev yapıyor.

TARIM SEKTÖRÜNDE 23 YILLIK TECRÜBE
Ticari çalışmalarının yanı sıra mesleki sivil toplum faaliyetlerinde de görev alan Mustafa Meriç Şirin, geçmiş dönemlerde Ziraat Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilciliği görevini yürüttü.
2003 yılından bu yana sektörün içerisinde bulunan Şirin; üretimden tedarike, tohumculuktan tarım ilaçlarına, lojistikten uluslararası ticarete kadar tarım sektörünün farklı alanlarında görev yaptı.
Şirin, edindiği saha ve ticaret tecrübesini SATSO 1. Meslek Komitesi aracılığıyla sektör temsilciliğine taşımayı amaçlıyor.

TECRÜBESİNİ SATSO ÇATISI ALTINA TAŞIMAK İSTİYOR
SATSO seçimlerinde 1. Meslek Komitesi Meclis Üyeliğine aday olan Mustafa Meriç Şirin, teknik bilgi, uluslararası şirket deneyimi, girişimcilik birikimi ve sektör temsilciliği tecrübesiyle Sakarya tarım sektörünün gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.
Şirin’in adaylık sürecinde; tarımsal üretim gücünün artırılması, sektörün rekabetçiliğinin geliştirilmesi, üretici ve ticaret erbabının karşılaştığı sorunların SATSO çatısı altında daha güçlü şekilde gündeme taşınması ve Sakarya’nın tarımsal potansiyelinin ekonomik değere dönüştürülmesi öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.
Evli ve bir çocuk babası olan Mustafa Meriç Şirin, iyi derecede İngilizce biliyor.





