Eksikleri sıraladı

CHP İl Başkanı Erdoğan Isır 17 Ağustos depreminin yıldönümünde yazılı bir açıklama yaparak eksikleri sıraladı. Isır şehirde depremle alakalı yapılması gerekenlerin yapılmadığını söyledi

Deprem konusunda vatandaşları bilinçlendiren çalışmaların yapılmadığını, her mahalleye konulacağı söylenen deprem konteynırlarından kimsenin bahsetmediğini ifade eden CHP İl Başkanı Isır “Depremi önlememiz mümkün değil. Ancak tedbir alarak depremden korunmak mümkün” dedi

İŞTE ERDOĞAN ISIR’IN AÇIKLAMASI

Bundan tam 20 sene önce Marmara Bölgesinde 17 Ağustos günü saat 03.02`de meydana gelen deprem, ülkemiz sınırları içinde 1939 büyük Erzincan depreminden sonra ülke tarihinin en büyük ikinci yıkımına neden olmuş, yaklaşık 18 bin vatandaşımız bu depremde yaşamını yitirmiş, 50 bine yakın vatandaşımız yaralanmış, yüz binlerce konut hasar görmüştür.

Bölgenin altyapısı tamamen çökmüş, toplam ekonomik kayıp ise 40-50 milyar doları aşmıştır.

Sakarya İlimiz en büyük zararı görmesine rağmen, yardım noktasında öncelik diğer bölgelere verilmiştir. 30 yılda bir Sakarya’mız maalesef deprem acısını yaşamaktadır. Depremin ilk yıllarında alt yapı için gelen yatırımlar boşa harcanmıştır. Denetimsiz ve plansız yapılan, toplumun katmanlarıyla paylaşılmadan biz biliyoruz edasıyla yön verilen yatırımlar, sadece toprak üstü düzenlemeler olarak kalmıştır ki, burada bile gözle görülür hiçbir şey yoktur.

İlk yıllarda yurttaşlarımız tarafından takdir gören yatay mimari, son yıllarda uygulamada ki yanlışlar nedeniyle tarım arazilerinin yok edilmesine katkı sunmuştur.

Evlatlarımız eğitim gördüğü eğitim yuvaları konusunda yıllardır endişelerimizi Cumhuriyet Halk Partisi Örgütleri olarak her platformda dile getirmemize rağmen, “hasarlı eğitim binamız yoktur” diyerek geçiştirilmiştir.

Toplumumuzun bilinçlendirilmesinden vazgeçilmiş, oluşturulması gereken afet sonrası toplanma bölgeleri kâğıt üzerinde belirtilmiş olsa da toplumun bilgilendirilmesi sağlanamamıştır. Her mahallede kurulması gereken Deprem konteynırlarından ise hiç söz edilmemektedir.

Deprem öncesi alınacak önlemler, Deprem anında yapılması gerekenler, Deprem sonrası yapılması gerekenleri anlatmayı artık bıraktık. Deprem tatbikatları yapmaktan sıkılmamalıyız, İlimizin gerçeğinden kaçmakla, yarın başımıza gelecek bir felaketten kurtulamayız. Sakarya’mızda yaşayan her yurttaşımızın İlimizin deprem gerçeğini asla unutmamasını sağlamalıyız.

Kısacası İlimizde deprem konusunda etkin çalışılmıyor, mevcut planlar bile sonuçlandırılamıyor. Toplum olarak 1999 ve sonrası yaşanan depremlerin acı sonuçlarını çok çabuk unuttuk; ancak, doğa depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendini hatırlatmaya devam ediyor. Doğanın uyarı mesajlarını dikkate almamanın sonuçları dünden çok daha acı olacak.

Depremleri önlememiz mümkün değildir, ancak zararlarını, acı sonuçlarını azaltmak bizim elimizdedir ve çok geç kalmamıza rağmen hala yapılabilecekler vardır.

Yeter ki ortak aklın oluşturulması konusunda bir niyet ve irade olsun.

16 Ağu 2019 - 11:20 - Siyaset

Mahreç   Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.