Seçmen temizlik istiyor

Millet sistem değişikliğine onay verdi. Oranların birbirine yakınlığı belki detaylar açısından önemli ancak sonuç açısından Hükümet Sistemi değişti.

Sonuçlar üzerinden herkes bir değerlendirme yapacaktır muhakkak. İş dünyası ekonomik açıdan, siyaset sahnesi artan ve eksilen oylar bakımından kısaca herkes kendi çerçevesinden bir değerlendirme yapacaktır. Ya da yapmalı…

Ben referandumun sosyo-ekonomik tarafıyla ilgilenmeyeceğim.

İl il sonuçlara baktım. Bir önceki seçimlerde alınan sonuçlar, illerin belediye başkanlarına baktım.

İlk dikkatimi çeken sonuç kayyum atanan şehirlerde Evet tercihinde ki artış...

İkinci dikkat çekici nokta Ak Parti’nin belediye başkanlığını kazandığı büyük kentlerde seçmeni evet tercihine ikna edememesi oldu. Bu durumun hizmetlerle falan alakası olmadığına inanıyorum. Yeni Türkiye söylemini diline dolayan bir partinin tabanı değişiklik istiyor. Eskiler eskide kalsın istiyor gibi algıladım ben durumu.

Üçüncü ve en önemlisi FETÖ ve FETÖ ile ilişkisi olduğu söylenenlerin tepkisi oldu. FETÖ ile ilgili bir başka tepki de sürekli dillendirilen siyasette FETÖ temizliğinin yapılmamasıda seçmeni etkileyen unsurlar arasında yerini aldı.

Referandum sürecinde Ak Partililer değişikliği yeterince anlatamadı. Her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eteğine tutunup süreci geçirdiklerini düşündüğüm partililerin büyük çoğunluğu sadece çalışıyormuş gibi yaptı. Salon toplantıları ve yemekli davetlerin ötesinde bir hamle yapılamadı.

1 Kasım’da Ak Parti’ye ciddi destek veren kentlerin 16 Nisan’da oyunu düşürmesi veya Hayır tercihini geçememesine daha çok sebep üretilebilir. Ancak sürekli Yeni Türkiye diyen bir partinin kurulduğu günden bu yana aynı isimleri vitrinde tutmasına seçmen, parti tabanı içerlemiş gördüm ben…

Millet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyor. Matematik’te iki kere iki nasıl dört ediyorsa erdoğan sevgi de aynen böyle. Erdoğan’ın yeni sisteme mevcut isimlerle girmemesi gerekiyor. Eskiden beri partide görev alan isimlerin artık kenara geçmeleri, yenilere yol açmaları gerekmekte.

Referandum üzerinden Ak Parti’ye dair değerlendirmelerimize önümüzde ki günlerde de devam edeceğiz ancak CHP ve MHP açısından da durumu değerlendirmek gerekir düşüncesindeyim.

MHP sürecin en çok risk alanı durumundaydı. Bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izler, muhalifleri nasıl ve neye ikna eder çok merak ediyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oturduğu koltukta rahat olamayacak artık. Ne kadar inat ederse etsin kongrede koltuğundan olmazsa bile 2019 sonrasında olmayacak bence.

Kılıçdaroğlu referandumun kazananı değil. Evet/Hayır oyları arasında ki makasın yakın olması Kılıçdaroğlu hanesine artı puan getirmez.

Sonuçtan bakıldığında hükümet sistemi değişti ve yeni dönemde CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu partisinin Cumhurbaşkanı adayı olma cesaretini gösteremeyecek. Çünkü tek başına büyük bir kitleyi arkasında sürükleyemez.

Sonuç odaklı bakıldığında referandumun kaybedeni CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmuştur.

Referandum sonucu vatana-millete hayırlı uğurlu olsun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Güven HASBAŞ - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakaryaspor bu sene Süper Lig'e çıkar mı?
Tüm anketler