“ÇIKAN SONUÇLAR DİKKATLE İNCELENMELİ”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin, Tığcılar Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap çalışmaları kapsamında zemin etüt çalışmaları başladı. 4 farklı sokak ve 28 ayrı noktada 45 metre derinliğe inilerek numune alımına geçildi. Teknik analizlerin ardından bölge sakinlerine tahliye tebligatları gönderilmeye başlayacak.
Zemin etüt çalışmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Semih Uçar, “Sakarya’da kentsel dönüşüm için atılan adımların hepsi çok değerlidir. Biz de kentsel dönüşümün şehirde bir an önce başlaması taraftarıyız. Kentsel dönüşüm kapsamında atılan zemin etüt çalışmaları da çok önemli bir adım. Bizim her zaman söylediğimiz şey kentsel dönüşüm ile ilgili paydaş olan odalardan da görüş alınmasıdır. Teknik ve bilimsel olarak bizlerde katkı sağlamak için elimizden geleni yapmak isteriz. Kentsel dönüşümde sondaj çalışması çok önemli. Sondaj çalışmasında alınan sonuçlar vasıtasıyla yapılacak yapının hesaplar yapılacak. Sondajların mutlaka düzgün yapılması lazım. Çıkan sonuçlar doğrultusunda binanın yapısı belirlenecek” diye konuştu.

“SONDAJ ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ”
Tığcılar Mahallesi’nde sondaj çalışmalarının başlatıldığı bölgenin Sakarya’nın en kötü zeminin olduğu bölge olduğunu açıklayan Uçar, “Zemin ve yapı etkileşimli çözümler yapılması lazım. Sondaj çalışmalarının başında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin konunun önemini bilen yetkili, uzman mühendis arkadaşlar var ama Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisi Odalarından da görüş alınsa hiç fena olmaz. Sondaj çalışmalarının başladığı bölge Sakarya’nın en kötü zeminlerinden biri, sıvılaşan zeminden oluşuyor. Yapılacak sondaj çalışması çok çok önemli. Başlangıç doğru olursa gidişat ve sonuç da doğru olur. Gelecek nesillere düzgün binalar bırakırız” dedi.

“BÜTÜN ŞEHRE YAYILMALI”
Uçar dönüşümün bütün şehirde başlaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm ile ilgili artık daha fazla vakit kaybetmememiz gerekiyor. Bir an önce eyleme geçmemiz lazım. Dönüşüm Sakarya için çok önemli ve güzel bir adım ama biraz geç kaldık. Zararın neresinden dönersek kar diyebiliriz. Deprem geçmişte olmuştu, gelecekte de olacaktır. Geç kalmadan bir an önce çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Kentsel dönüşüm siyaset üstü bir konu. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yapı stoğunun bir an önce dönüşmesi lazım. Buna sadece Tığcılar olarak bakmamız lazım, şehre bütüncül olarak bakmamız lazım. Bilimsel verilere göre Sakarya’nın yüzde 30’luk kısmı sıvılaşan zeminden oluşuyor. Dolayısı ile şehri bütün olarak düşünmemiz lazım. Tığcılar Mahallesi’nde çok fazla vakit kaybetmeden diğer bölgeleri de kentsel dönüşüme dahil etmemiz gerekiyor”





