Böbrek Taşı Tedavisinde Lazer Dönemi

Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mahmut Erdem Koyuncu, böbrek taşı tedavisinde lazer uygulamaları konusunda açıklamalarda bulundu.

LAZER İLE TAŞ KIRMA

Lazer enerjisinin taş kırmada kullanıldığı günümüzde böbrek taşlarının, üreter (böbrek kanalı) taşları ve mesane(idrar kesesi) taşlarının kolaylıkla tedavi edilebilir duruma geldiğini aktaran Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mahmut Erdem Koyuncu, “Böbrek taşı tedavisinde açık cerrahinin neredeyse hiç kullanılmadığı günümüzde endoskopik cerrahi ile kombine edilen lazer enerjisi hem hastaya hem de biz ürologlara büyük kolaylık sağlamıştır. Lazerle endoskopik olarak ulaşılan taşlar hem hastaların idrarla beraber dökebileceği çok küçük fragmanlara parçalanıyor hem de büyük çoğunluğu hastanın idrarı ile beraber dökülen toz parçacıklarına dönüştürülüyor. Bu işlemler kamera yardımı ile hastanın dış idrar deliğinden sistoskop, rijit, üreteroskop, flexibl üreterorenoskop adını verdiğimiz ince kalibreli optik görüntüleme sağlayan aletlerle girilerek yapılıyor” dedi.

DAHA AZ AĞRI

Op. Dr. Mahmut Erdem Koyuncu şöyle tamamladı: “Böbrek içi taşlarda hastaya genel anestezi uygulanırken, üreter ve mesane taşlarında çoğunlukla spinal anestezi ile ağrısız bir şekilde taş kırma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Hastalara endoskopik olarak yapılan lazerle taş kırma işlemlerinden sonra hastalar ameliyat sonrasında hastanede daha kısa süre (çoğunlukla 1 gün) kalıyor. Ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşıyor. Karnında açık yara ve yara izi olmuyor. Kanama gibi irrite edici problemlerle daha az karşılaşıyor. Kliniğimizde ilk günden beri mesane taşları ortalama yarım saat, üreter taşları ortalama 15-45 dakika ve böbrek taşları yaklaşık 1,5-2 saat gibi bir süreyle endoskopik olarak lazer enerjisiyle tedavi edilmektedir.”

26 Ağu 2020 - 16:17 - Sağlık

Mahreç   Sağlik


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat bağcı - Mahmut bey çok iyi Bi doktor başarılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Ağustos 16:17