'Yetki devlette olsun'

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme süreci devam ederken, Türk-İş’ten “altın hisse” çıkışı geldi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Yabancı sermaye gelsin, özel sektör gelsin ama yüzde 51 hisse bizde olsun. Yüzde 51 Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB) olsun... Altın hisse bizde olsun. 40 tane acil tankı yapalım BMC çeksin gitsin” dedi.

Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme sürecinde, şartnamenin çıkması bekleniyor. Diğer yandan Türk Harb-İş Sendikası’nın Danıştay’da açtığı yürütmenin durdurulması ve iptali istemli dava da sürüyor. Süreç devam ederken Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’dan da dikkat çeken bir çıkış geldi. Atalay, Türkiye Maden-İş Sendikası genel kurulunda, Tank Palet özelleştirmesine değindi. Ülkenin 40 Altay tankına acil ihtiyacı olduğunu belirten Atalay, “Yabancı sermaye gelsin, özel sektör gelsin ama yüzde 51 hisse bizde olsun. Ağırlığı, yüzde 51 MSB’de olsun, devletimizde olsun. İşçi MSB’nin personeli olsun. 40 tane acil tankı yapalım oradan BMC çeksin gitsin başka fabrikasına ama yetki devlette olsun. Onun için altın hisse bizde olsun” dedi.

‘Fondaki para sonsuz değil’

Yeni çıkarılan “torba yasa” ile işverenlerin yeni istihdam edecekleri işçilerin ücretlerinin asgari ücret kadar kısmı İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenecek. Düzenlemeyi genel olarak olumlu bulan Atalay, eleştirilerini ise şöyle sıraladı: “Fondaki para sonsuz bir para değil, bunu böyle kullanmaya devam ederseniz, bu para üç gün sonra biter. Bu paranın biz tarafıyız. Hani biz onun yönetimindeydik. Bize sormadıkları gibi işverene de sormadılar.”

Atalay, kıdem tazminatı değişikliğine de karşı çıkarak, “Kıdem tazminatının bu şeklinden mennunuz. Almayanlarla ilgili çalışma yapılırsa katkı sağlarız. Olumsuz bir şey olursa başta ben olmak üzere sendikaların genel başkanları dahil hiç kimsenin bu koltuklarda oturmasının anlamı kalmaz” diye konuştu.

Atalay, kamu toplusözleşmelerine dikkat çekerek, seçim öncesinde imzalanmasından yana olduklarını söyledi. Ancak hükümetten talep gelmediğine işaret eden Atalay, “Hükümetin umurunda değil, aklına gelmiyor. İşveren sendikalarında bizle ilgili bir algı var. Bize işçilere beş kuruş para verdikleri zaman sanki canlarını alıyoruz. Ulan babanın parası mı? 10 lira alsak ne olur, 20 lira alsak ne olur!” dedi.

Atalay yaklaşan yerel seçimlere de işaret ederek şöyle devam etti: “Haklıdan, doğrudan, demokrasiden, bu ülkeden yana olmak lazım. Yarın seçim olacak, gideceksiniz oy vereceksiniz. İstediğiniz partiye oy vereceksiniz. 2 ay sonra kıdem tazminatını getirecekler. Hallet. Nasıl halledeceğiz? Oy verirken temsilcinizle, şube başkanınızla istişare etmezseniz yarın bizi dinlemezler haberiniz olsun.”

Zeybekci’ye gönderme!

Atalay, AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Nihat Zeybekci’ye de gönderme yaptı. Denizli ve Antalya’nın Türkiye’nin en modern iki ili olduğuna işaret eden Atalay, iki ilde işsizliğin en az olduğuna, otellerin yoğun olduğuna işaret etti. Atalay, şunları kaydetti: “Ancak bu iki vilayet örgütlenmede en son sırada. Tekstilde 47 bin kişi çalışıyor. Sendikalı kaç kişi var, 617 kişi. İşverenlerimiz o kadar örgütlü ki o iki bölgede... Bizden çok iyi örgütlü. Hangi devirde yaşıyoruz ? Ben bununla ilgili başarıyı sayın Zeybekci’ye bağlıyorum. Onu tebrik etmek lazım. Sorun bizde.”

// Cumhuriyet //

26 Şub 2019 - 11:18 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.