Türk-İş’ten ortak basın açıklaması

Sakarya’da, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından kıdem tazminatının mevcut halinin korunması hakkında sendika başkanları ve işçiler bir araya geldi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Türk-İş’ten ortak basın açıklaması
Türk-İş’ten ortak basın açıklaması
+4
Haber albümü için resme tıklayın

TÜRK-İŞ’TEN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Türk-İş tarafından kıdemtazminatının mevcut halinin korunması hakkında 81 ilde ortak olarak basın açıklaması düzenlendi. Türk-İş Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman, Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, sendika başkanları ve işçiler Türk-İş Sakarya İl Temsilciliği binasında bir araya geldi. Kıdem tazminatı konusunda açıklama yapan Türk-İş Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışana daha esnek çalışmanın getirileceğini, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılacağını belirtti. Kıdem tazminatının işçinin kumbarası olduğunu dile getiren Yaman, işçinin hak ve menfaatlerini korumak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

“GÖVDEMİZİ KOYARIZ”

Kıdem tazminatının iş güvencesi olduğunu dile getiren Türk-İş Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman, “Bugün Türkiye çapında kıdem tazminatı ile ilgili Türk-İş Konfederasyonumuzun bir etkinliği oldu. Biz siyaset yapmıyoruz, siyasete de saygılıyız çünkü sorunlarımızın siyaset ile çözüleceğini biliyoruz. Biz, Cumhurbaşkanı, bakan ve milletvekillerinin düşmanı falan değiliz. Burada bir kıdem tazminatı hakkımız var bizim. Zaman zaman bunu Türk-İş ve çeşitli sendikalar söylüyor. Bu hak basit bir hak değil, bu hak 1952 yılından sonra kurulmuş sendikalar o tarihten sonra hep var ve bu bizim iş güvencemiz aynı zamanda. Ama kıdem tazminatı birde birikimimiz yani kumbaramızdır bizim. Kazanılmış hakka dokunulduğu zaman burada işçinin isyanı ile karşılaşırlar. Biz siyasetçilerin düşmanı falan değiliz ama biz burada hakkımızı korumak zorundayız. Yoksa Ergün başkanın dediği gibi burada oturmanın bir anlamı yok. Biz ne ideolojik ne de yandaş sendikacılık yapma niyetinde değiliz, çünkü biz Türk-İş’iz. Çalışanın hak ve menfaati için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay geçen gün açıklamasında, eğer kazanılmış haklara dokunuluyorsa bizim burada durmamızın bir anlamı yok dedi. Eylem mi eylem, grev mi grev ne gerekiyorsa Türk-İş elini, kafasını bu taşın altına koymuş ve bizde gövdemizi koyarız” dedi.

“PARAYI TOPLU ALMADIKTAN SONRA BANA GETİRİSİ OLMAZ”

Kıdem tazminatının mevcut halinden memnun olduklarını vurgulayan Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, “Biz diyoruz ki kıdem tazminatına dokunma, kıdemine dokunma. Biz bunları niye diyoruz, gerçekten kıdem tazminatı bu ülkede yaşayan herkesin geleceğinin garantisidir. Bugün ülkemizde 14-15 milyon aktif sigortalı çalışan insan var. 15 milyonun hepsini bu kıdem tazminatı ilgilendiriyor. Ama bugün bizler evimizde yalnız başımıza yaşamıyoruz, en az bizleri bir 3 ile çarpın, 50-60 milyon insanı ilgilendiren bir durum bu. Hayal ediyorsunuz, hayal kuruyorsunuz biz bu parayla ya borcumuzu ödeyeceğiz ya bir şeyler yapacağız diye. Şuan bütün işçilerin gözü kulağı Türk-İş’te. 60 yaşında emekli olacaksınız örnek olarak 100 bin TL toplu para alacaksanız size diyorlar ki, bunun 25 bin TL’sini sana şimdi veriyorum ve 75 yaşına kadar da senin emekli maaşına her ay 530 lira gibi bir paraya tekabül ediyor yani 25 bini alıyorsun ve geride kalan bir 75 bin lira var bunu sana her ay emekli maaşının üzerine verecekler. Ben bu parayı toplu alamadıktan sonra bunun bana ne gibi bir getirisi olacak. Ben bunu şuan mevcut olan haliyle ve mevcut olan hakkımla emekli olduktan sonra toplu olarak alıyorum ya da emekli olmayı beklemeyerek kanun gereği olan haklarımı alıyorum. Bu ülkede işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili hiçbir şekilde bir sorunu yok, bizim konfederasyonumuz ve Türk-İş’inde bir sorunu yok. Biz şuan bu mevcut yapıdan razıyız. Biz işverenlerle her zaman fikirlerimiz örtüşmez ama burada bizim işverenler ile fikirlerimiz örtüştü. İşverenler diyor ki kıdem tazminatının mevcut halinden bende razıyım diyor, işçi ve işveren razı burada razı olmayan kim?” diye konuştu.

29 Haz 2020 - 16:39 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.