Sorun çözülecek

Son olarak gündeme gelen bedelli askerlik uygulamasının ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulmaya başlanılan ‘Yeni Askerlik Sistemi’ ile bedelli sorunu tamamen çözülecek. Artık herkes isterse bedelli yapacak isterse askerlik yaparak maaş alacak.

YENİ SİSTEM OLUŞTURULUYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçen kanun sonrasında açılan bedelli yoluyla 15 bin TL ödeyen yaklaşık 600 bin kişi bedelli askerlik başvurusu yaptı. Bedelli askerliğe başvuran 600 bin kişi, her celp döneminde belli oranlarda bölünerek 21 gün süreyle askerlik görevi yapmaya başladı. Bu durum vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılansa da sorunu kökten çözmemesi sebebiyle Milli Savunma Bakanlığı bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya göre bedelli askerlik sürekli hale gelecek ve isteyen herkes bedelli askerlik yapabilecek.

YAŞ SINIRI OLMAYACAK

Yeni sisteme göre; bedelli yapmak isteyenler için yaş sınırı da olmayacak. Yani 20 yaşındaki herkes askerlik sırasında bu haktan faydalanabilecek. Yeni sistemde 1 aylık eğitim süresi olacak. Bu sürede askerliğin tüm kuralları herkese öğretilecek ve ardından askerlik görevini bedelli yapmak isteyenler 1 ayın sonunda istenilen ücreti yatırarak evinin yolunu tutacak.

ÜCRET HENÜZ NETLEŞMEDİ

Bedelli askerlik ücretiyle ilgili konu ise henüz belirlenmiş değil ancak asgari ücretin belli bir katı kadar olması planlanıyor. Öte yandan askerlik görevini bedelli yapmayıp askerde kalmak isteyenler için de seçenekler olacak. TSK'nın belirlediği subay ihtiyacı doğrultusunda 2 yıllık mezunu olanlar astsubay olarak 4 yıllık mezunu olanlar ise yedek subay olarak yoluna devam edebilecek. Lise mezunları için ise 9 ya da 12 aylık bir askerlik süresi olacak. Eski sistemden farkı ise lise mezunlarının asgari ücret karşılığı görev yapması olacak.

10 Şub 2019 - 12:10 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.