Önemli alternatif olacak

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce (İSEFAM) düzenlenen çalıştaylarda bu hafta “Karz-ı Hasen’in Türkiye’de Kurumsallaşması” konusu ele alındı.

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (İSEFAM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya, faiz sistemine karşılık yardımlaşmayı esas alan Karz-ı Hasen sisteminin, Türkiye'de kurumsallaşması gerektiğini bildirdi.

KURUMSAL KİMLİK

Kaya, İSEFAM tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen, "Karz-ı Hasen'in Türkiye'de Kurumsallaşması" çalıştayı hakkında yaptığı açıklamada, İSEFAM olarak çeşitli çalıştaylar düzenlediklerini belirterek, Türkiye'de "karz-ı hasen"e kurumsal bir kimlik kazandırılması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Türkiye'de yardımlaşma sandığı mantığında birçok kurumun bu sistemi işlettiğini aktaran Kaya, bunun daha da geliştirilmesi ve kurumsallaşması için gayret göstereceklerini anlattı.

VARLIĞIMIZ SÜRDÜRMEMİZ İÇİN KURUMSALLAŞMA GEREK

Dünyada "karz-ı hasen"in çok daha iyi gelişmiş, çok daha güzel örnekleri olduğuna değinen Kaya, bu tecrübeleri kullanacaklarına işaret ederek;

"Osmanlı'da para vakıfları tecrübesi var. Bu tecrübeyi de günümüze aktararak Türkiye'ye has bir 'karz-ı hasen' kurumu geliştirilebilir kanaatindeyiz. Dünyadaki ve Türkiye'deki tecrübeleri bir araya getirerek daha iyi bir 'karz-ı hasen' vakfı kurumu geliştirmeye çalışacağız. 'Karz-ı hasen', kişiler arası bir yardımlaşma borç ilişkisiyken, neredeyse yok olmaya yüz tutmuş durumda. Artık insanlar bireysel olarak 'karz-ı hasen' vermek istemiyorlar. Burada birtakım istismarların ve verilen borçların geriye alınamaması gibi birçok sebepleri var. Halbuki kurumsal bir yapı olduğu zaman, o kurumsal yapının temsilcisi rahatlıkla senet alacak, kefil isteyecek, ipotek de isteyecek her türlü garantiyi alacak ve bu şekilde sürdürebilirlik sağlanmış olacak diye ümit ediyoruz. Onun için bu kurumsallaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. 'Karz-ı hasen'in varlığının sürdürülebilirliğinin sağlanması için böyle bir kurumun olması gerektiğine inanıyoruz."

MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖNEMLİ ALTERNATİF

Çalıştay sonunda hazırlayacakları sonuç bildirgesini kitaplaştıracaklarını ve bu konuda faaliyet göstermeyi düşünecek sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacaklarını ifade eden Kaya "Ümidimiz şu ki Türkiye'deki birçok sivil toplum kuruluşu doğrudan kendi üyeleri arasında hatta daha genel çerçevede 'karz-ı hasen'in yaygınlaşmasını sağlayacak bir yapıya dönüşmesi şeklinde önerilerimiz olacak. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarına sunumlar da yapacağız. Başladığı takdirde ilerleyebileceğine inanıyoruz. Nitekim İran ve Pakistan gibi ülkelerde başarılı uygulama örnekleri daha küçük ölçekte başlıyor ancak sonrasında hızla yayıldığını görüyoruz. Aynı şeyin Türkiye'de de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Faizden uzak durmaya çalışan, faiz hassasiyeti olan Müslümanlar var, bu tür bir kitle için önemli bir alternatif olacak." dedi.

Kaya, çalıştay kapsamında MÜSİAD ve Albaraka Türk'ten yetkililerle farklı üniversitelerden akademisyenlerin öğrencilere sunum gerçekleştirmesinin ardından, genel bir müzakere yapılacağını ve sonuç bildirgesi hazırlanacağını sözlerine ekledi.

09 May 2018 - 15:38 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.