Esnaf ve tüketici zarar görüyor

Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Aşağı Kirazca mevkiinde bulunan Yeni Sebze ve Meyve Hali’nin esnafı memnun etmediğini söyledi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Esnaf ve tüketici zarar görüyor
Esnaf ve tüketici zarar görüyor
Haber albümü için resme tıklayın

Serbes, Katlıpazaryeri Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Demir ile bir araya gelerek esnafın sorunlarını görüştü. Serbes ve Demir birlikte Katlıpazaryeri esnafını da ziyaret ederek esnafların sorunlarını yerinde dinledi. Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilen ve 2019 yılında faaliyete başlayan yeni hal ile ilgili esnaftan çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Serbes, yeni halin bir önceki dönemde Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Sakarya Hal İşletmeciliği İnşaat Ticaret A.Ş’ye 29 yıllığına işletim hakkının devredildiğini hatırlattı.

DAHA AÇILMADAN SORUNLAR BAŞLAMIŞTI

Daha, hal faaliyete geçmeden bile sorunların başladığı bilgisini veren Serbes, “Halde hak sahibi olan 60 esnaf eşit hisselerle işe başlayacakken, daha sonra maliyet artışı gösterilerek bazı esnaflar hisselerini devretmek zorunda kalmış. Ancak maliyet artışını belediye karşılamış. Hisselerini devredenler, yeni halde faaliyet göstermek için yüksek kiralar ve geçiş ücretiyle karşı karşıya kalmışlar. Ayrıca lokasyona uygun olmayan dükkanlar sebebiyle mağduriyetleri artmış.” diye konuştu.

“ESNAF VE TÜKETİCİ ZARAR GÖRÜYOR “

Hal esnafının en çok yüksek kira bedelinden şikayet ettiğini vurgulayan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Erenler ilçesindeki daha önceki eski hal binasında esnaflar, aylık 2 bin 20 lira kira beledi öderken, şimdi ise 5 bin 500 lira kira ödüyorlar. Kiranın 7 bin 500 liraya çıkacağı belirtiliyor. Yüksek kira ve birçok kalemdeki maliyetler sebebiyle bir çok esnaf iflasın eşiğine gelmiş. Burada zarar gören sadece hal esnafı değil. Ayrıca haldeki yüksek kiralar ve diğer hal maliyetleri sebze ve meyve fiyatlarına yansıtılıyor. Katlıpazaryerindeki meyve ve sebze fiyatları bunu açıkça gösteriyor. Bu da tüketiciye daha pahalı sebze ve meyve ulaştırılmasına sebep oluyor. Yani hem esnaf, hem de tüketici zarar görüyor.”

“YENİDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞLETSİN”

Serbes, hal esnafının ve Katlıpazaryeri esnafının, halin işletmesinin yeniden kar amacı gütmeyen Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini talep ettiğini dile getirerek, “Mevcut hal yönetimi de mağdur etmeyecek şekilde yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Esnaflar Büyükşehir Belediyesi eliyle işletilen halde daha uygun ve daha kaliteli hizmet verileceğini düşünüyorlar. Her gün bu hale 400-500 aracın giriş-çıkış yaptığı belirtiliyor. Her araç başına 8 ila 25 lira ücret alınıyor. Hangi mantık ile kararı alındıysa, 16 ilçenin sebze ve meyveleri de tarladan, bahçeden nakliye araçlarına yüklenirken ödenen rüsum bedeli kısmen bu özel şirketin kasasına giriyor. Halin haliyle milyonlarca lira yıllık geliri oluyor.” şeklinde konuştu.

“HİZMET KALİTESİ YETERSİZ”

Hal yönetiminin hizmet kalitesi ile ilgili de şikayetler olduğunun altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu kadar yüksek gelire rağmen halde bir buzhane bile bulunmuyor. Lodos ve kötü hava şartlarında ürünlerin ciddi zarar gördüğü belirtiliyor. Bütün bunlar neticesinde halden çıkan ürünler olması gerektiğinden daha yorgun ve pahalı fiyatlar ile satışa sunuluyor. Özellikle gıda maliyetlerinin ülkemizde pik yaptığı böylesi zor bir dönemde esnaflar belediyenin hali devralarak kar amacı gütmeden, herkese eşit şekilde hizmet vermesini istiyorlar.”

31 Oca 2021 - 11:06 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.