Engelli bireylere online afet eğitimi

Adapazarı İlçesinde bulunan Genç Girişim ve Gelişimi Derneği, AB Sivil Düşün ve İçişleri Bakanlığı tarafından fonlanan ‘Afet engel dinlemez’ isimli projesi kapsamında 5 bin engelli ve 6 bin engelli yakınına afet eğitimi vermeye başladı.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Engelli bireylere online afet eğitimi
Engelli bireylere online afet eğitimi
+1
Video için play'e tıklayın

HEDEF ÜLKE GENELİNDEKİ TÜM ENGELLİ BİREYLERE ULAŞABİLMEK

2015 yılında Adapazarı İlçesinde kurulan Genç Girişim ve Gelişim Derneği, Sakarya başta olmak üzere çok sayıda şehirde çeşitli eğitimler verdi. İçişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Sivil Düşün projesi kapsamında fonlanan ‘Afet engel dinlemez’ projesi kapsamında 5 bin engelli birey ile 6 bin engelli yakınına eğitim verdi. Mart Ayında Türkiye’de etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle toplu şekilde eğitim veremeyen dernek, bu seferde online eğitim verebilecekleri bir proje geliştirdi. Dernek ofislerinde kurdukları ışık ve kamerayla çekim yaparak görüntüleri internete yükleyen derneğin hedefi, ülke genelindeki tüm engelli bireylere ulaşabilmek. Öte yandan görüntülerde işitme engelliler için Uluslararası İşaret Dili Gestuno Alfabesiyle çeviri yapan bir kişi de bulunurken eğitimde sık sık görseller kullanılarak verilen bilginin pekiştirilmesi amaçlanıyor.

ENGELLİ BİREYLERE AFET EĞİTİMİ

Konuyla ilgili olarak konuşan Dernek Kurucusu ve Yönetici Mahmut Kılıç, “Biz Genç Girişim ve Gelişim Derneği olarak 2015 yılından itibaren Sakarya il genelinde, ulusalda, uluslararası çalışmalar yapan bir derneğiz. ‘Afet, engel dinlemez’ ve peşinden ‘Engelleri aşmak zor değil’ isimli iki projemiz engelli bireylere yönelik afet acil durum hazırlık çalışmalarını anlatmak, öğretmek ve onların afet acil durumlar sırası, sonrası ve öncesinde yapmaları gereken doğru davranışları anlatmak üzere yaptığımız çalışmalardan, projelerden biri. Sakarya il genelinde hemen hemen tüm bireylere gidip afet acil durum eğitimleri verdik. Eğitmen kitlemiz olduğu için kolaylıkla düzenliyorduk. Biz bunları yaygınlaştırırken sürekli engelsiz bireylere gittiğimizi, onlara yönelik çalışmalar yaptığımızı gördük ve toplumdan engelli bireylerden de eğitimlerimize katılım sağlamayı düşündük” dedi.

“AFET ENGEL DİNLEMEZ”

Projenin engelli bireylerin ve yakınlarının kendilerine yönelik bir çalışma yapılmayacak mı sorusu üzerine başladığını belirten Kılıç, “Engelli bireylerin ‘bize dönük de bir çalışmanız var mı? Bizde burada afetlerden etkileniyoruz, bize yönelik de çalışmalarınız var mı?’ sorusunu aldıktan sonra ‘Afet engel dinlemez’ isimli bir proje geliştirdik. Engelli bireylere ve engelli bireylerin yakınlarına, afet acil durumlar öncesi, sırası ve sonrasında yapmaları gereken doğru davranışları anlatmak, öğretmekti. Fakat bu proje ilerlerken pandemi dönemi başladı. Koronavirüs hastalığı başladı ve o dönemde bizim yüz yüze yaptığımız çalışmalar, eğitimler maalesef durdu. Biz bu çalışmalarımız durduktan sonra projemizi hem devam ettirmek hem de bu arada Allah korusun bir afet olursa engellilerin ne yapmaları gerektiğiyle ilgili çalışmalarımızın devam etmesi gerektiğini düşündük. Bu sefer İçişleri Bakanlığı fonunun dışında ‘Afet engel dinlemez’ isimli projemiz İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel İlişkiler Genel Müdürlüğünden fonlanmaktaydı. Onun dışında AB Sivil Düşün programına da bir proje sunduk ve bu yaptığımız çalışmaların online bir şekilde ilerlemesi üzerine neler yapılabilir diye kafa yorduk” ifadelerini kullandı.

“PROJENİN İKİNCİ AYAĞINDAYIZ”

Eğitim projesinin ikinci ayağını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten Kılıç, “Bu çalışmamızın içerisinde de online olarak afet ve acil durum, engellilere yönelik afet ve acil durum çalışmalarının videolarına, online araçlarla ve ya bilgi kartlarıyla nasıl yapılıp yaygınlaştırılacağı üzerineydi. Şu an bu projemizin ikinci ayağındayız. Yani materyallerin, bilgi kartlarının, videoların geliştirilip yaygınlaştırılma ayağındayız. Biz geçen haftadan itibaren bunları yaygınlaştırmaya başladık. Daha çok yeniyiz. Birçok sivil toplum örgütüyle, özellikle engelli alanda çalışan derneklerle çalıştığımız için onlardan çok dönütler aldık. Onların içerisindeki üyeler gönüllüler, dernek kitleleri, federasyondaki dernekler bizi arayarak teker teker teşekkür ediyorlar” dedi.

09 Ağu 2020 - 10:57 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.