Dünya Kudüs'e Neden Sessiz?

SAÜ Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kardaş, İsrail’in Mescidi Aksa ve Kudüs’te yaptığı şiddet eylemlerinin son dönemde artmasının sebeplerini açıkladı.

SAÜ Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kardaş, İsrail’in Mescidi Aksa ve Kudüs’te yaptığı şiddet eylemlerinin son dönemde artmasının sebeplerini açıkladı. Prof. Dr. Kardaş, İsrail’in terör eylemlerine Dünya’dan hak ettiği ilgiyi toplamamasına dikkat çekti. Dünya’nın Filistin’de yaşanan drama sessiz kalmasını iki ana nedene dayandıran Prof. Dr. Kardaş, “Kanaatimce bunun birinci sebebi İsrail’in son yıllarda çevre ülkelerle girmiş olduğu diplomatik angajman/markaj siyasetidir” dedi. İsrail’in son zamanlarda değişen dış politikasını izah eden Kardaş, “Markaj siyaseti, Afrika’dan Orta Doğu’ya, Balkanlardan Asya’ya pek çok stratejik ülkeyi kendine yaklaştıran askeri, stratejik, istihbari ve ekonomik anlaşma yoluyla bu ülkeleri kendine doğru sevk ediyor. Ve İsrail, o ülkeleri kendi yanına çekmiş oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

BU EYLEMLERE GÖZ YUMUYORLAR

İkinci sebebin dış ve küresel sebepli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kardaş, “İkinci sebep Trump’ın bıraktığı Müslüman karşıtı aşırı sağcı siyasi iklim. Bu siyasi iklim bütün dünyayı tesiri altına almış durumda ve bu da tabii ki İsrail’in işine geliyor” ifadesini kullandı. İki önemli Avrupa ülkesinde iki büyük seçimin yaklaştığına dikkat çeken Kardaş, “Fransa’da ve Almanya’da iktidar partileri karşılarına çıkan aşırı sağcı bu siyasi iklime direnmek için onlar da Müslüman karşıtı siyaset izleyebiliyor. Macron’un siyaseti bunlara örnek olarak gösterilebilir. Karşılarındaki aşırı sağcı partilere oy kaybettirmemek için ve tabii ki seçimlerde İsrail lobisinin desteğini arkalarında hissetmek için İsrail’in yaptığı bu eylemlere göz yumuyorlar ve yeterince tepki göstermiyorlar” ifadelerini kullandı.

UMUYORUM Kİ BU İSRAİL ZULMÜ KISA ZAMANDA SONA ERER

İki ülkedeki muhalefet partilerinin etkisinin artmaya devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Kardaş, “Biz bu muhalefet partilerine baktığımızda önümüzdeki aylarda daha hızlı daha sıklıkla göreceğiz büyük ihtimalle, İsrail’le de arası tabii iyi olan partilerdir bu muhalefet partileri. Siyaseten bu iktidar partilerini nasıl avuçlarının içine alacaklarını bir kez daha görebileceğiz diye düşünüyorum işte bu iki sebep maalesef Filistinlilerin haklı davasında yalnız kalmalarına sebep oluyor. Umuyorum ki bu İsrail zulmü kısa zamanda sona erer” diye konuştu.

11 May 2021 - 18:27 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.