Dikbayır emekliye zam istedi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yazdığı mektupta emekliler ile sosyal yardım alanların yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, 3 bin liranın altındaki maaşlara yüzde 25 oranında iyileştirme zammı yapılmasını önerdi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, Bakan Elvan ve Selçuk'a yazdığı mektupta 3 bin liranın altındaki emekli maaşlarına yüzde 25 oranında iyileştirme zammı yapılmasını istedi. Mektubunda İYİ Parti olarak geçen yıldan bu yana 25 il ve 116'ya yakın ilçeyi ziyaret ettiklerini belirten Dikbayır, "Bu ziyaretlerde amacımız, vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde tespit etmek esnafımızın durumuna, ekmek tekneleri olan iş yerlerin de tanıklık etmek. Son yıllarda, dövizden piyasalara, işsizlikten kepenk kapatan esnafımıza, firmalarımıza kadar ülkemiz ciddi bir ekonomik sıkıntının pençesinde. Dünyayı etkileyen pandeminin Ülkemizdeki ekonomik tabloyu daha da ağırlaştırdığı malumunuz. Ekonomik sıkıntıların en çok etkilediği sosyal gruplar içinde, çoğunluğunu gençlerimizin oluşturduğun işsiz vatandaşlarımız ve emeklilerimiz başı çekiyor'' dedi.

Dikbayır, mektubunun devamında şunları kaydetti:

''Bu konudaki önerimi iletmeden önce, malumunuz olduğuna inandığım bazı rakamları hatırlatmak isterim. DİSK-AR’ın ‘’Türkiye'de emeklilerin durumu ve emeklilikte yaşa takılanlar gerçeği’’ adlı Ekim 2020 tarihli raporuna göre; Türkiye'de 13,2 milyon emekli ve hak sahibi var. Emekliler ve hak sahipleri işçilerden sonra çalışma yaşamının en büyük sosyal grubudur. Yaşlılık aylığı alan (emekli) sigortalıların sayısı 9 milyon 90’bin, ölen sigortalıların hak sahiplerinin (dul) sayısı 3,8 milyondur. 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7.9 milyonu asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum. 4.3 milyon (emeklilerin yüzde 47’si) emekli, çalışmakta ya da iş aramaktadır. Çalışma hayatındaki emekli oranı 2002 yılında yüzde 36’ydı. Türkiye'de en düşük emekli aylık ve geliri olan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasında fark 7,5 kattır. AB ortalaması 4,2 kattır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizde gelir dağılımı adaletsizliği en net mağdurlarının başında pandeminin de yüküyle, çarşıda pazarda mağdur olan emeklilerimiz gelmektedir.''

"İYİLEŞTİRME NEFES ALDIRACAKTIR"

''Bu sebepler ışığında, Cumhuriyet Hükümet’inin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak zat-ı alinizden talebim; pandemi şartlarında daha büyük sıkıntıya düşen ve maaşı 3000 liranın altında olan emeklilerimiz için bir formül üretmelidir. TÜİK rakamlarının ötesinde, gerçekte yüzde 25’leri bulan enflasyonun olumsuz etkisini azaltmak için, özellikle bu gruptaki emeklilerimizin maaşlarında yapılabilecek yüzde 25 oranında bir iyileştirme, milyonlarca vatandaşımıza ve ailelerine nefes aldıracaktır.' Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak gördüğüm bu hamle, hem vatandaşlarımızın devletine olan güvenini pekiştirecek, hem de devletimizin, zor zamanında vatandaşının yanında olduğunu hissettirecektir. Bir Milletvekili olarak, milletimizin birçok yerde bize ilettiği talepler ışığında, bu fikrimi dikkatinize ve makamınıza arz eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim."

15 Şub 2021 - 13:12 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.