Çocuklar evsel atıklarla gübre yapıyor

Sakarya'da sınıf öğretmeni Neslihan Dicle Tibet’in de aralarında bulunduğu 10 öğretmeninin hazırladığı proje kapsamında Türkiye’de 10, Romanya’da 1 okulda ilkokul öğrencilerine evsel atıklardan gübre yapımı ve toprağın korunması eğitimi veriliyor. Proje sayesinde evlerde çöpe atılan salata, domates, patates gibi evsel atıklar ile saman, yaprak, ölmüş çiçekler gübreye dönüşüyor.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Çocuklar evsel atıklarla gübre yapıyor
Çocuklar evsel atıklarla gübre yapıyor
+4
Video için play'e tıklayın

TÜRKİYE’DE 10, ROMANYA’DA 1 OKUL

Sakarya’nın Adapazarı İlçesinde bulunan TOKİ İlkokulu’nda görevli Sınıf Öğretmeni Neslihan Dicle Tibet’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin farklı şehirlerindeki 10 ve Romanya’da bulunan 1 okulda eğitim veren öğretmenler, hazırladıkları ‘Topraktaki İzim’ e-twinning projesiyle ilkokul çağındaki çocuklara kompost adı verilen doğal gübre yapımı ve toprağın korunmasıyla ilgili eğitim verilmeye başlandı. Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde projeye destek verince eğitim tek bir sınıf yerine tüm sınıflara yayılırken projeye Adapazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde destek vererek çocuklara eğitim vermeleri için Ziraat Mühendisi görevlendirdi. Okullarının bahçesinde hazırlanan alana gelen çocuklar, aldıkları eğitim sonrasında tek tek doğal gübre yapımını denedi.

DESTEK VERDİLER

Topraktaki İzim isimli projeye destek verdiklerini ve benzer projelerin çoğalmasını istediklerini belirten Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, “Uzaktan erişim ve iş birliği yöntemleriyle okullarımızda bu dönemde hız kazandırdığımız e-twinning çalışmaları kapsamında, TOKİ İlkokulu’muzdaki öğrencilerimiz tasarruf tedbirlerinin alışkanlıkları arasına yerleştirilmesi ve üretime dayalı bir felsefenin oluşturulması adına bir proje gerçekleştirdiler. Bu kapsamda da e-twinning okulu olmayı hayal ediyorlar” ifadelerini kullandı.

TOPRAĞA DOKUNDULAR

Video izleyen ve öğretmenlerinden eğitim alan öğrenciler, daha sonra okullarının bahçesinde oluşturulan alanda evsel atıklar, saman, su ve çeşitli malzemelerle doğal gübre yapımı gerçekleştirildi. Kompost yapımını oldukça eğlenceli bulan 2’nci sınıf öğrencisi Merve Duman, “İlk önce annelerimizin doğradığı salata kabukları ve yumurta kabuklarını bir kutuya koyduk. Daha sonra da o kutuyu okulumuza getirdik. Okulumuzda da gübre yaparak toprağa verdik. Kompost yapımı çok eğlenceli ve güzel” dedi.

“VELİLERİMİZ DESTEK VERDİLER”

Türkiye’den 10 ve Romanya’dan 1 okulun katıldığı ‘Topraktaki İzim’ isimli e-twinning projesinin uluslararası bir proje olduğunu belirten TOKİ İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Neslihan Dicle Tibet, “Ben bu projeyi Sakarya’da TOKİ İlkokulu adına yürütmekteyim. Öğrencilerimiz de bu projeye çok güzel destekler verdiler. Aynı zamanda velilerimiz de destek verdi. Toprağı nasıl verimli kullanabiliriz, bunu çocuklara öğretmeyi amaçlıyoruz. Zaten bizim projemizin adı da ‘Topraktaki İzim’. Çocuklarımız öncelikle kompostun ne olduğunu ve nasıl yapılacağını öğrendiler. Evdeki atıkların da geri dönüştürülebileceğini öğrendiler. Evde birkaç günde bile ne kadar fazla atığın ortaya çıktığını ve doğadan gelen birçok şeyin tekrar doğaya emanet edildiğini gördüler. Böylelikle çocuklarda israf etmeme bilinci oluştu. Çünkü gördüler ki sadece 1, 2 günde bile bir sürü evsel atık ortaya çıkıyor ve biz bunu nasıl yararlı hale çevirebileceğimizi düşündüğümüzde kompost yapımına karar verdik. Umarım bu proje birçok okula da örnek olur. Bizim amacımız birçok kitleye ulaşabilmek ve farkındalık yaratmak. İnşallah amacımıza ulaşırız” şeklinde konuştu.

OKULA GELİP ÇOCUKLARA EĞİTİM VERDİ

Öğrencilere evsel atıklardan nasıl kompost gübre yapılacağını anlatan, Adapazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde ziraat mühendisi olarak görev yapan Remzi Sağlık, “Öğrencilere önce kompostu tanıttık ve bilgi verdik. Kompostta kullanacağımız malzemelerin hakkında insanlarda dengeli beslemeyi anlattık. Bitkilerin de bir canlı olduğuna değindik ve burada kullandığımız madde ve kabukların hangi elementleri barındırdığını, insanda ve bitkilerde ne görev yaptığını anlattık. Daha sonra kompost yapımına geçtik. Burada kullandığımız malzemeleri çocuklarla birlikte uygulamalı bir şekilde yaptık” dedi.

10 Nis 2021 - 11:54 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.