Büyükşehir’de toplu iş sözleşmesi sevinci

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile HAK-İŞ Sendikası arasında ‘Toplu İş Sözleşmesi’ bugün düzenlenen törenle imzalandı. Büyükşehir Belediyesi SASAY ve SASKİ Personel A.Ş çalışanı 2 bin 300 kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Tüm çalışanlarımızın ücretlerinde yaklaşık yüzde 35 ile 40 arasında değişen bir artış gerçekleşecek. Hayırlı olsun” dedi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Büyükşehir’de toplu iş sözleşmesi sevinci
Video için play'e tıklayın

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİİMZALANDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sosyal Gelişim Merkezi’nde düzenlenen toplu iş sözleşmesi imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Aslan, Hizmet-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mesut Gökdemir, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, sendika üyeleri ve basın mensupları katıldı. İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile Büyükşehir Belediyesi SASAY ve SASKİ Personel A.Ş çalışanı 2300 kişinin maaşlarına yüzde 40’a varan zam yapılmış oldu. Taşerondan kadroya geçilmesinin ardından imzalanan ilk toplu sözleşmeye eğitim ve kıdem farklarının da eklenmesi çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

SAKARYA ÖNEMLİ VE STRATEJİK BİR ŞEHİR

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Aslan, “Sakarya bizim için önemli ve stratejik bir şehir. Bu şehrin geleceğinde önemli inisiyatifleri olan bütün Sakarya ilinin her köşesinde hizmet yapan emekçi arkadaşlarımızın böyle bir güzel gününde yanlarında olmaktan gurur duyuyorum. Burada olmak hem bizim hem de sendikamız için önemli bir durumdur. Uzun yıllarca taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın kamuda kadroda olmaları yolunda büyük mücadele verdik. Bu mücadelenin sonucunda 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Bu düzenleme çalışma hayatı ilgili en büyük reformdur. Bugün imzalanacak toplu iş sözleşmesini bu sürecin sonunda imzalıyoruz. Bugün Sakarya Büyükşehir’in şirketinde 2300 arkadaşımız belediyenin çalışanı olarak devam ediyor. Bu toplu iş sözleşmesi yüksek hakem sürecine göre çok iyi düzenlemeler getiriyor. Yeni haklar getiriyor ve sosyal haklar güzelleşiyor” dedi.

EMEKÇİNİN GELECEĞİ GARANTİ ALTINA ALINDI

Mahmut Aslan, “Bu hakların verilmesi için ciddi müzakereler yapıldı. Yüzde 40’lara varan bir artış sağlanacak. Sayın Başkanımız belediyenin şartlarını zorlayarak bu noktalara geldi. Toplu iş sözleşmesinin imza aşamasına gelmesi çok değerli. Bu sözleşme ile emekçinin alacağı maaş artacak. Şartlar ne olursa olsun biz şehrimize hizmet ediyoruz. ‘İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir’ bunu unutmayarak çalışan arkadaşlarımız bu şehirde en iyi hizmeti vermek için canla başla çalışıyorlar. Hamdolsun bugün ilk adımı attık. İyi bir toplu iş sözleşmesine imza atıyoruz. Geleceğimizi güvence altına alıyoruz. Hiçbir emekçinin işini tehdit altına bırakmıyoruz. Bu sözleşme ile iş yerindeki barış daha güvenli hale geliyor. Toplu iş sözleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başkanımız Ekrem Yüce de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Toplu iş sözleşmemiz tüm emekçi arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİ MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ÇALIŞTIK

İmzalanan toplu iş sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Büyükşehir Belediyemizde görev yapan bütün arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katarak var gücü ile halkımıza hizmet etmeye devam ediyorlar. Bu nedenle bütün mesai arkadaşlarıma özverili ve gayretli çalışmalarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bu mücadelemiz ile şehrimizin gelişmesini ve tüm dünyada tanınmasını sağlayacağız. Bildiğiniz gibi uzun süredir maaş zammı için görüşme halindeydik. Büyükşehir Belediyemizi de işçi kardeşlerimizi de mağdur etmeyecek bir yol bulmak için gerek sendika temsilcileri gerekse bizler yoğun bir mesai harcadık” dedi.

HER BELEDİYENİN FİNANSAL YAPISI FARKLIDIR

Başkan Ekrem Yüce, “Her belediyenin mali durumu ve finansal yapısı farklıdır. Özellikle belediye çalışanlarına sunulan özlük hakları belediyelerin mali yapısına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu bağlamda Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak sözleşmede öngörülen hükümlerin belediyemiz mali durumu çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. 30 Büyükşehir Belediyesi arasında kişi başına düşen Maliye Payı sıralamasında en düşük pay Belediyemize düşmektedir. KDV iadeleri dolayısıyla da maliye payından aylık yaklaşık 10 milyon TL kaybımız oluşmaktadır” dedi.

MAAŞLARA VE SOSYAL HAKLARA ZAM

Toplu iş sözleşmelerinde çalışanları mağdur etmeyecek bir çözüme ulaştıklarını ifade eden Başkan Yüce, “Sözleşme sürecinin uzaması hasebiyle Temmuz 2020’den itibaren geçerli olmak üzere bütün çalışanlarımızın ücretlerinde geriye dönük 6 aylık süreç için yüzde 20 oranında bir zam gerçekleştirdik. 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere personellerimizin günlük ücretlerine, kıdem zammı ve eğitim durumuna göre bir zam daha gerçekleştirdik. Eğitim ve kıdem zammı, aynı işi yapan personellerimiz arasındaki eğitim ve kıdem farkının belli olması açısından bizim için önemli ve yapılması gereken bir zamdı. Yine sosyal haklara da yüzde 180’e kadar değişen oranda bir zam gerçekleştirdik. 2021 yılında geçerli olmak üzere ikramiye ödemelerinin yüzde 36 oranında artışını sağlayarak 26 güne çıkardık. Burada özellikle bahsetmek istediğim bir konu var. 696 sayılı KHK’dan önce işe başlayanlar ile sonra işe başlayanlar arasında ücret farkları vardı. Yaptığımız sözleşme ile bu maaş farklarını da eşitledik” ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞME FARKLARI TEK SEFERDE ÖDENECEK

Başkan Ekrem Yüce, “Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere tüm personelimizin ücret ve sosyal haklarında yüzde 5 daha artış gerçekleştireceğiz. Ayrıca 26 gün olan ikramiye ödemelerini 2022 yılında 36 güne çıkaracağız. Yapılan tüm bu zamlarla birlikte 2021 yılında tüm çalışanlarımızın ücretlerinde yaklaşık yüzde 35 ile 40 arasında değişen bir artış gerçekleşecek. 2022 yılında ise tüm personellerimizin ücret ve sosyal haklarına TÜFE’ye göre 1 yıllık enflasyon oranında zam yapılacak. Yaptığımız görüşmelere Temmuz 2020’den itibaren geriye dönük zam farklarının iki taksitte ödenmesi hususunda anlaşmıştık. Personelimizin mağduriyet yaşamaması için tüm mali yüküne rağmen zam farklarının tek seferde ödenmesi konusunda talimat verdiğimin müjdesini de buradan paylaşıyorum. Tüm çalışanlarımıza hayırlı olsun inşallah” diye konuştu.

12 Şub 2021 - 14:14 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.