'Borsa'ya kayıt yaptırılmalı'

Sakarya Ticaret Borsası’nda Türkiye Ürün İhtisas Borsası Acenteliği hizmeti vermeye başladı. Çiftçiler TÜRİB kaydı yapmak için Sakarya Ticaret Borsası’na kayıt yaptırmaları gerekiyor.

STB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Çiftçileri hasat ettikleri ürününü Lisanslı Depoya götürmeden önce TÜRİB acentesi olan Sakarya Ticaret Borsası’na gelerek TÜRİB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) kaydını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Borsamızda yaptırılacak TÜRİB kayıtları, lisanslı depolara ürün götürmek isteyen üreticilerimiz için ücretsiz yapılacaktır.

BORSAYA KAYIT YAPTIRILMALI

Hasat ettiği ürününü Lisanslı Depo’ya götürmeye karar verecek olan çiftçimiz, ilk olarak Sakarya Ticaret Borsası’na gelerek, TÜRİB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) kaydı yaptırması gerekmektedir. Bu kayıt, Sakarya Ticaret Borsası üyeliği kaydı değildir. Borsamızda yaptırılacak TÜRİB kayıtları, lisanslı depolara ürün götürmek isteyen üreticilerimiz için ücretsiz yapılacaktır. Ayrıca, TÜRİB kaydı yaptırmak için sadece Sakarya Ticaret Borsası üyesi olması da gerekmiyor. Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticiler ile ELÜS alım-satım işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların TÜRİB'de işlem yapmaya başlamadan önce gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı belirtilen tüm bilgi ve belgelerle birlikte borsamıza başvurmak suretiyle kayıt altına alınması zorunludur.

KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER

Kayıt yaptırmak isteyen gerçek kişilerden; nüfus cüzdan fotokopisi, adres teyidi için geçerli sayılan belgelerden herhangi biri (ikametgah ilmühaberi, fatura vb.), Gerçek Kişi Müşteri Tanıma Formu (Gerçek kişi tarafından vekalet verilmesi durumunda, noter tarafından düzenlenen vekaletname evraka eklenecektir.), aracı kurum veya bankadan alınacak yatırım hesabını gösterir belge (Yatırım hesabının bulunduğu bankadan alınacak, üzerinde ELÜS hesap numarası ile Merkezi Kayıt Kuruluşu sicil numarasının yer aldığı ELÜS Hesabı Bilgi Formu), yatırımcı aydınlatma, onay ve taahhüt metni (Yatırımcı taahhütnamesi) belgeleri istenecek. Kayıt yaptıracak tüzel kişilerden ise şu belgeler istenecek; kuruluş ilanının yer aldığı Tescil Sicil Gazetesi örneği, ticaret sicilinden alınan Faaliyet Belgesi örneği, vergi levhası örneği, imza sirküleri, Tüzel Kişi Müşteri Tanıma Ve Temsilci Tayin Formu (Tüzel kişi yetkili organı tarafından temsilci tayin edilmesine ilişkin alınan karar ve söz konusu kararın yetkili kişilerce alındığını gösterir imza sirküleri evraklara eklenecektir), aracı kurum veya bankadan alınacak yatırım hesabını gösterir belge (Yatırım hesabının bulunduğu bankadan alınacak, üzerinde ELÜS hesap numarası ile Merkezi Kayıt Kuruluşu sicil numarasının yer aldığı ELÜS Hesabı Bilgi Formu), yatırımcı aydınlatma, onay ve taahhüt metni (Yatırımcı taahhütnamesi).

TÜRİB'E KAYIT

Kayıt işleminin gerçekleşmesinin ardından, TÜRİB'den çiftçilerin cep telefonlarına şifre gönderilecek. Çiftçilerimiz bundan sonraki işlemlerini bu şifre ile tamamlayacak. Kayıt yaptıracak olan çiftçilerimiz, bu işlemi hasadı beklemeden yaptırabilir. Dolayısıyla, hem yaşanabilecek yoğunluğun önüne geçilmiş olunur, hem de çiftçilerimizin işlemleri hızlanır. Buradaki kayıt işlemi de ücretsiz yapılacak.

LİSANSLI DEPOYA ÜRÜN TESLİM EDERKEN İSTENİLEN BELGELER

Lisanslı Depo'ya ürün getirecek olan gerçek kişilerden kayıt için kimlik ve yatırım hesabı (Elektronik ürün senedi ile ilgili banka hesabı) belgeleri, tüzel kişilerden ise imza sirküsü, vergi levhası, yatırım hesabı ve ürün teslim eden kişi için yetki belgesi istenecektir.

ÇİFTÇİLERİMİZ NEDEN LİSANSLI DEPOYU TERCİH ETMELİ..

Çiftçilerimizin ürünlerini Lisanslı Depoya teslim etmeleri halinde;

• Yüzde 2 stopaj ve yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti

• Ton başına 25 lira nakliye desteği

• Araç başına 25 lira analiz desteği

• Depo kira ücreti desteğinin yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.”

15 Ağu 2019 - 10:04 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.