Bakanlık açıklamıştı

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal, son günlerde gündeme gelen tağşiş et konusunda açıklamalarda bulundu. Kobal, “Dürüst esnaflarımızın da leke almasını ve yaralanmasını istemiyoruz. Biz kasaplar odası olarak üyelerimizin dürüst ve hijyenik olduğuna kefiliz” dedi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri
Bakanlık açıklamıştı
Bakanlık açıklamıştı
Video için play'e tıklayın

ETLER HİJYENİK ORTAMDA KESİLİYOR

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, Adapazarı ilçesinde bir restoranda düzenlenen kahvaltıda basın mensupları ile bir araya geldi. Kobal yaptığı açıklamalar ile son dönemde yaşanan tağşiş et konularına açıklık getirerek üyelerine kefil olduklarını söyledi. Kobal, “Son zamanlarda ülke ve Sakarya gündemini meşgul eden kırmızı et ve et ürünlerinde yapılan taklit ve tağşiş ürünlerde Sakarya’mızında adının geçmesi bizleri ve esnafımızı derinden etkilemiştir. Sakarya kamuoyunun bilmesi gereken şudur ki, Sakarya Kasaplar Esnaf Odasına bağlı il ve ilçelerde faaliyet gösteren hiçbir kasap esnafımızın bu ve benzeri hileli ürünlere tevessül etmeyecek kadar şeffaf çalıştığının bilinmesi gerekmektedir. Basında adı geçen SAKMAR, Ethem Kurcan gibi köklü firmaların kasaplar esnaf odasında veteriner kontrolünde hijyenik ortamda ürünlerini temin ettiği bilinmelidir. Bahse konu olan ürünler fason olarak yaptırıldığı ve bu ürünlerde etiketin firma dışında etiketlendirilmesinden dolayı bir mağduriyet söz konusu olmuştur” dedi.

BUNU YAPANLAR BELLİ

Mağduriyet yaşatan fason üretim yapan firmanın suçunu da kabul ettiğini ifade eden Kobal, “Mağduriyet yaşayan esnafımızın fason olarak tedarik ettiği ürünlerden kaynaklı yaşanan sorunu fason üretim yapan firma 18.10.2019 tarihli basın açıklamasında kabul etmiştir. Sakarya halkı, Sakarya Kasaplar Odasına bağlı olan her kasaptan gönül rahatlığı ile alışverişini yapabilir. Biz kasaplar odası olarak üyelerimizin dürüst ve hijyenik olduğuna kefiliz. Sakarya’da 30 yıldır kasaplar odası başkanıyım. Bu dönem inşallah son. 30 yılda hiçbir kasabımda bahsedilen tek tırnaklı at eti bulunmadı. Bulunması da mümkün değil. Sakarya’da herkes birbirini tanır. Herkesin bir kasabı var. Biz de Sakarya’da böyle bir şey olması mümkün değil. Namuslu ve dürüst çalışan esnafımızı lekeleyen kişiler var. Ben onları kınıyorum. Bu kişileri ben dürüstlüğe davet ediyorum. Artık bu kişiler bu işlerden vazgeçmeliler” diye konuştu.

SAKMAR’IN DAHA ZAYIF HAYVAN KESTİĞİNİ GÖRMEDİM

Namuslu ve dürüst çalışan esnafların mağdur olduğunu belirten Kobal, “ Kurunun yanında yaş da yanıyor. Bizim namuslu ve dürüst çalışan esnaflarımız da buradan leke alıyor. İşlerimiz çok düşüyor. Kasapta iş düştüğü zaman mezbahamızda iş düşüyor. Bizim 35 personelimiz var. Maaş vermekte zorluk çekiyoruz. Vatandaşın kafasında acaba var. Bizim esnafımızdan herkes rahatlıkla etini alabilir. Öyle bir şey olmuş olsa oda olarak zaten üyeliğini silerim. Benim 40 yıldır çok iyi tanıdığım SAKMAR marketin sahibi var. Çok dürüst çok temiz biridir. 20 yıldır bu işi yapıyorlar. Emin olun o kişinin daha zayıf bir hayvan kestiğini bile görmedim. Hep bizde kesim yapar. Bütün raporları bizde var. Bir de Kazımpaşa Köftecisi var mesela. Ben kimseye sahip çıkmak istemiyorum ama dürüst esnaflarımızın da leke almasını ve yaralanmasını istemiyoruz. Bu SAKMAR market bizde kestiği etleri fason çalışan sucukçuya gönderiyor. Orada getiren başka birinin eti buna karışıyor. Yani orada et karışması yapıyor. 1 ton ete 100 gram at eti karışsın. O at eti çıkar incelemelerde. Mesela kırmızı et kullandığın bıçağı tavukta kullan, incelemelerde tavuk eti çıkar. O kadar hassas olmak lazım. Bizim kasaplarımızın bıçakları bile farklıdır. Biz gerek mezbahamızda gerek kasaplarımızda bunların hijyen önlemlerini alıyoruz” dedi.

SAKMAR’N HATASI VE KUSURU YOK

Diğer yandan imal ettiği sucuklarda tağşiş ürün tespit edilen Tusem Et ise 18.10.209 tarihinde yaptığı açıklamada, “Yakın zamanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılına ait açıklanan taklit ve tağşiş ürünlere ait listede üretici olarak Tusem Et Firmamız yer almıştır. Yine aynı listede firmamız tarafından fason üretim yaptığımız Sakmar firması da yer almaktadır. Firmamız tarafından Kocaeli ilçesi Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren başka bir firmanın etlerinin 13.02.2018 tarihinde üretim bandına koyulduğu sırada etlerin kesim raporu olmaması sebebiyle iade edilmesi ve akabinde üretimden çıkan ürünlerde kan ve doku bulaşması suretiyle işlenen bu ürünlerde tek tırnaklı eti tespit edilmiştir. Bahse konu olayla ilgili Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılınca iddianame tanzim edilmiş olup yasal süreç hali hazırda devam etmektedir. Sakmar firmasına ait etlerin Adapazarı Kasaplar Odası tarafından tanzim edilen 09.02.2018 tarihli kesim raporu siz değerli Sakarya halkına sunulmuş olup fason üretim yaptığımız Sakmar firmasının konu ile ilgili olarak herhangi bir hatası ve kusuru bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı

21 Eki 2019 - 14:06 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.