“Asıl problem işsizlik değil, mesleksizlik”

Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği (SASİAD) Başkanı Ümit Karayaka, birçok sektörde nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, asıl problemin işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu söyledi.

Sadece Sakarya’nın değil ülkemizin de önemli bir sorunu olan nitelikli eleman sorununa bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirten Karayaka, mesleki eğitimin ülke ekonomisinin kalkınmasında başrol oynadığını belirterek, “İş hayatına yeni başlayacak olan gençlerimize meslek liselerini tercih etmelerini öneriyoruz.” dedi.

ÜRETİME KATKI VERECEK GENÇLERE İHTİYAÇ VAR

Mesleki eğitimin müşterisini ağırlıklı olarak iş dünyasının oluşturduğunu ifade eden Karayaka şu ifadeleri kullandı: “Özel sektörün çok yoğun bir şekilde mavi yakalı yetişmiş, üretime katkı verecek gençlere ihtiyacı var. Bu nedenle Meslek liselerinde iyi eğitim almış, yaptığı mesleğin inceliklerini bilen, gençlerimizin yetişmesi büyük önem arz ediyor. Bu anlamda asıl problemin işsizlik değil, mesleksizlik olduğu açıkça görülmektedir. Meslek liselerinin piyasa beklentilerine uygun olacak şekilde yeniden kurgulanması önemli bir gerçek olarak görülmektedir. Sağlam bir ekonomi ve bağımsız bir üretim için reel sektör-okul iş birliğinin güçlenmesi gerekiyor. Biz SASİAD olarak meslek liselerimizin müfredatlarının yeniden belirlenmesini ve cazip hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

YOL HARİTASI

SASİAD olarak yaptıkları çalışmaların önceliğini Sakarya ve ticaret hayatının oluşturduğuna da vurgu yapan Karayaka; bu prensiple Sakarya’nın kalkınması, büyümesi, gelişmesi ve sorunların çözümü için çalışmayı kendilerine görev edindiklerini de belirtti. “Bu anlamda derneğimizin her kademesinde görev alan yöneticilerimizin emanetini en iyi şekilde taşımaya ve iş hayatına katkı sunmaya azami gayret gösteriyoruz.” diyen Karayaka şöyle devam etti: “Derneğimizin 30’uncu yılında iş dünyasının gelişim ve büyümesine, şehrimizin kalkınmasına ve üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülen çalışmalara katkı sağlanması adına SASİAD kararlılıkla ve azimle adımlar atmaya devam etmektedir. İlimizin çözüm bekleyen önemli sorunlarının çözümü için artık daha fazla zaman kaybedilmeden yeni bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bu kapsamda, Deprem riskine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarının daha fazla zaman kaybetmeden bir an önce başlatılması, Tarıma dayalı sanayi yatırımlarına (Gıda İhtisas OSB) öncelik verilmesi, Karasu Demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi, Toplu taşıma için raylı sistem projesinin uygulanması, Doğa turizminin geliştirilmesi, Sapanca gölünün çıkarılacak bir yasa ile özel koruma statüsüne alınması, Aynı zamanda bir tarım şehri olan ilimizde yeni ürünlerin üretilmesinin sağlanarak bu alanda ilimize has yeni markaların oluşturulması gerekmektedir.” diye belirtti.

26 Eyl 2021 - 12:38 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.