21 bin yıllık virüs

Koranavirüs hakkında geçen yıldan bu yana önemli çalışmalar yapıldı. Bilim insanları ve araştırmacılar ise ilk koronavirüs salgınının ne zaman gerçekleştiğine odaklandı. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı…

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri

Yeni bir araştırmada ise bu virüs ailesinin evrimsel geçmişinin daha detaylı bir haritası çıkarıldı. Kesin bir şekilde ortaya koyulan bu çalışmaya göre ilk koronavirüs salgını tam olarak 21 bin yıl önce gerçekleşti. Oxford Üniversitesinedeki ekip tarafından hazırlanan çalışma, bilim çevresinde büyük yankı buldu. Current Biology dergisinde yayımlanan bu çalışmada Oxford Üniversitesinden Prof. Simmonds’ın sözlerine de yer veriliyor:

YENİ TEKNİK İLE SONUÇ ORTAYA ÇIKTI

"Bu yeni teknikle beraber diğer virüslere çok daha geniş bir şekilde bakabiliriz. Daha derin evrimlerinin zaman çizelgelerini yeniden değerlendirebilir ve hastalığa neden olma yeteneklerini anlamanın anahtarı olan konakçı ilişkileri hakkında bilgi edinebiliriz". Bu yılın bitmesine yaklaşık 3 ay varken, dünya yeni koronavirüs varyantlarıyla mücadele ediyor. Aşılama sayesinde hayatını kaybeden insan sayısında önemli bir düşüş görülse de halen salgının etkileri sürüyor.

TARİHİ BİNLERCE YIL ÖNCEYE DAYANIYORMUŞ

Dünyanın pek çok ülkesinde karantina önlemlerinde bir gevşeme görülürken, salgının önünü kesmek adına bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan yeni çalışma, koronavirüslerin tarihini bin yıllar öncesine kadar uzandığını gözler önüne seriyor. Önceki araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre aslında koronavirüs salgınlarının en eskisinin birkaç bin yıl önceye dayandığı düşünülüyordu. Bilim insanlarını şaşkına çeviren çalışmada yeni bir gelişme yaşandı. Yaşanan salgınların ilkinin 21 bin yıl önceye kadar gittiğini öğrenen bilim insanları, bu virüse karşı ‘daha iyi’ bir savunma oluşturmak için çalışmalarını geliştirecek. Koronavirüsler, ağır akut solunum yolu yetmezliği sendromuna neden oluyor. Son yıllarda çok daha bulaşıcı hale geldiğine işaret edilen salgının, 2002 yılında başlayan SARS-CoV-1 ve 2019 yılında tespit edilen SARS-CoV 2’den çok daha farklı hale geldiği vurgulanıyor. Yıllar içinde evrimleşen bu virüsler, söz konusu koronavirüs olduğunda aylar içinde evrimleşti. Yine de bu virüsler bulaştıkları canlılara adapte şekilde kalmalı. Virüslerin mutasyona uğrama hızlarına gözle görülür sınırlamalar getirmesine rağmen yine de evrimleşen virüs, evrilme hızının yavaşlamasıyla tekrar modelleniyor.

İLK SALGINI İŞARET EDEN BULGULAR

Bilim insanlarının bulduğu yeni yönteme göreyse koronavirüsün evrimsel geçmişinin tarihi detaylandırılmış oldu. Bu yöntem 21 bin yıl önceki ilk salgını işaret etmesinin yanında bir de çok daha eski dönemlerde ortaya çıkan RNA ve DNA virüslerinin de geçmişine dair yeni bilgiler edinmeyi mümkün kıldı. Öte yandan yeni oluşturulan bu modelleme yöntemiyle beraber Hepatit C virüsü hakkında ortaya veriler çıktı. Virüsün yaklaşık yarım milyon yıl önce ortaya çıkıp 150 bin yıl önce Afrika’dan yayıldığı öğrenildi. Güney ve Güneydoğu Asya ve Orta Afrika'daki insan popülasyonlarına özgü Hepatit C virüsünün farklı versiyonları, bu uzun dönemde ortaya çıkmış olabilir ve bu gözden geçirilmiş zaman çizelgesi, küresel dağılımlarının uzun süredir devam eden bilmecesini çözmeye yardımcı olabilir.

06 Eyl 2021 - 15:00 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.