11 Mayıs’tan sonra hayatımız böyle olacak

Normalleşme sürecinde 11 Mayıs'ta açılacağı açıklanan berber, güzellik salonu ve AVM'lerde hazırlıklar başladı. Adım adım uygulanan normalleşme planında vatandaşlar yeni hayatımızın nasıl olacağını sorgulamaya başladı. İşte 45 günlük aranın ardından bizi bekleyen yeni kurallar…

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri

Türkiye genelinde 11 Mayıs'tan itibaren sıkı tedbirlerle birlikte ilk normalleşme adımları atılacak. Salgın nedeniyle kapanan alışveriş merkezleri, berberler ve kuaförler 11 Mayıs'ta yeniden açılıyor. Ancak alınan tedbirlerle sosyal hayatta ve alışveriş kurallarında büyük değişimler yaşanacak. Salgının yayılmasının engellenmesi için AVM, berber, kuaför ve mağazalarda sosyal mesafe kuralları katı şekilde uygulanacak.

11 Mayıs'tan itibaren normalleşme adımları böyle devreye girecek… Buna göre;

AVM ve mağazalara maskesiz girmek yasak olacak. Girişte müşterinin ateşi ölçülecek. Mağaza içerisindeki dolaşım alanları arttırılacak. Raflar ona göre ayarlanacak. Dar alanlar kapatılacak. İçeride belirli sayıda müşteri bulunacak. Deneme kabinleri sürekli dezenfekte edilecek. Denenen kıyafetler UV ışınları ile dezenfekte olacak. Bir süre başka müşteri tarafından denenmeyecek. Ödeme sırasında en az 2 metre mesafe olacak. Ortam sürekli kontrol edilecek. Girişlerde ateş ve maske kontrolü yapılacak. X-ray yerine el dedektörü kullanılacak. Müşteri sayısı kapalı alana göre belirlenecek. Gidiş ve geliş şeklinde yürüyüş yolları belirlenecek. Yürüyen merdivenler sürekli dezenfekte edilecek. Asansörler çalışmayacak.

Kuaförler randevusuz müşteri almayacak. Müşteriye ikram yapılmayacak. İçeride müşteri beklemeyecek. Galoşsuz girilmeyecek. İki koltuk arası boş olacak. Makas ve makineler sürekli dezenfekte edilecek. Tek kullanımlık havlular verilecek. Aynı havlu başka müşteride kullanılmayacak. Koltuklar her müşteriden sonra dezenfekte edilip 15 dakika boş bekletilecek. Müşteriler maske ile girecek. Çalışanlar siperlik kullanacak. Denetimi zabıtalar yapacak. Fiyatlar odanın belirlediği şekilde devam edecek.

ASKERİ ALANDA YENİ KARARLAR

Milli Savunma Bakanlığı, 18 Nisan’da koronavirüs ile mücadele kapsamında Kasım 2019’da silah altına alınmış olanların terhis süresi ile nisan sonunda askere alınacakların celp tarihini bir ay ertelemişti. Önceki gün kabinede alınan karara göre Kasım 2019’da askere alınmış olanların terhis işlemleri 31 Mayıs’ta başlayacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu durumda 66 bin yükümlünün olduğunu açıklamıştı. Terhisi gelenler 24-26 Mayıs tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı’nı kışlalarda geçirdikten sonra evlerine geri dönecekler. Terhislerin tamamlanması sonrası 5 Haziran’da da celp tarihleri gelmiş olanlar silah altına alınmaya başlayacak. Bakan Akar, celp tarihi ertelenen yükümlü sayısını da 53 bin olarak duyurmuştu. Bu durumda 31 Mayıs ile 5 Haziran arasındaki görev değişimi nedeniyle ülke genelinde yaklaşık 120 bin kişilik hareketlilik yaşanacak. Aile bireyleri ve diğer yakınlar dikkate alındığında bu hareketlilikten 500 bin kişinin etkilenmesi değerlendiriliyor.

YAŞLILAR 'NEFES' ALACAK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 1 buçuk aydır evde olan 65 yaş üstüne “nefes” izni geldi. Türkiye genelinde 65 yaş üstü kişiler 10 Mayıs Pazar günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Ancak yaşlılar gerekli önlemlerini alarak ve maskelerini takarak dışarı çıkabilecek. Sokağa çıkmaları izne bağlanan 65 yaş üstü kişiler, bulundukları mahalle, sokak veya semtte yürüyüş yapabilecek, güneşten faydalanabilecek. Sokağa çıkma yasağı uygulanacak 31 ilde de aynı uygulamaya tabi olacaklar.

ÇOCUKLARA 4 SAAT İZİN

20 yaş altı için de 4’er saatlik ‘Sokak izni’ geldi. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs çarşamba günü, 11-15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek.

06 May 2020 - 13:19 - Gündem

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.