Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, satış platformlarında kullanılan “param güvende” sistemi üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık yöntemlerinin de değiştiğini ifade eden Kılıç, özellikle ikinci el ürün satışlarında artan vakalara dikkat çekti.
KENDİ HESAPLARINA PARA GÖNDERİLMESİNİ İSTİYORLAR
Dolandırıcıların alıcı gibi davranarak satıcılarla iletişime geçtiğini belirten Kılıç, “Hesap onayı” bahanesiyle satıcıdan kendi adlarına açtıkları hesaplara para göndermesini istediklerini söyledi. Bu süreçte satıcıya gelen doğrulama kodunun da talep edildiğini aktaran Kılıç, bu yöntemle hesaplara erişim sağlandığını ve paranın dolandırıcıların hesaplarına aktarıldığını kaydetti.
“Param güvende” sisteminin işleyişine de değinen Kılıç, bu sistemde ödemenin yalnızca alıcı tarafından yapıldığını, paranın güvenli havuz hesapta bekletildiğini ve ürün teslim edilip onaylandıktan sonra satıcının hesabına aktarıldığını ifade etti.
“KOD PAYLAŞIN” TALEPLERİNE İTİBAR ETMEYİN
Ürün alıcıya ulaşmadan ödeme aktarımının gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Kılıç, “Size para gönderdik, kodu paylaşın” şeklindeki taleplerin kesinlikle dolandırıcılık olduğunu belirtti. Hiçbir güvenli ödeme sisteminde hesap onayı için para gönderme ya da doğrulama kodu paylaşma uygulaması bulunmadığını dile getirdi.
Dolandırıcılıkla karşılaşan vatandaşların Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunabileceğini hatırlatan Kılıç, parasal sınırlar dahilinde tüketici hakem heyetlerine ve arabuluculara da başvuru yapılabileceğini söyledi.
RESMİ PLATFORMLAR DIŞINA ÇIKMAYIN
Dolandırıcıların çoğu zaman farklı kişilere ait IBAN hesaplarını kullandığını belirten Kılıç, bu durumun süreçleri uzatabildiğini ifade etti. Vatandaşlara yalnızca resmi platformlar üzerinden işlem yapmaları çağrısında bulunan Kılıç, güvenli ödeme sistemlerinin tercih edilmesi ve şüpheli durumlarda işlemin derhal sonlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.