Danıştay’ın verdiği kararın ardından Bursa’da taksi ve servis plakalarına yönelik önemli bir süreç başladı. 2016 yılından sonra yapılan ihalelerle satılan bazı ticari araç plakalarının çalışma ruhsatlarının iptal edilmesi kararlaştırıldı. UKOME kararları doğrultusunda yürütülecek işlemler kapsamında yüzlerce ticari plaka sicilden silinecek.
Ekonomim’in haberine göre, yargı kararlarına konu olan toplam 566 ticari araç plakasının çalışma ruhsatı iptal edilecek.Karar kapsamında halen faaliyette bulunan 543 servis plakası ile 23 taksi plakası sicilden silinecek.Plakaların sahiplerine ise daha önce ödedikleri ihale bedellerinin geri ödenmesine yönelik çalışma yürütülecek.Söz konusu plakaların çalışma ruhsatları 31 Ocak 2027 tarihi itibarıyla geçerliliğini yitirecek.Bu tarihten sonra iptal edilen plakalarla faaliyet gösteren taksi ve servis araçlarının trafiğe çıkamayacağı belirtildi.
Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü doğrultusunda plaka sahiplerinin noterliklere şahsen başvurarak plakalarını sicilden sildirmesi gerekecek.Araç sahipleri, silme işlemini gösteren noter belgesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi veznelerine başvurabilecek.Plaka sahiplerine yapılacak ödemelerde esas alınacak tutarın, Ocak 2027’de gerçekleştirilecek Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında belirlenmesi bekleniyor.Ödeme sürecinin ise Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmesi planlanıyor. Ayrıca nakit ödeme dışında uygulanabilecek alternatif çözüm seçeneklerinin de belediye meclisinin gündemine gelmesi bekleniyor.Bursa’da ticari plaka fiyatlarının 10 milyon lira seviyelerine kadar çıktığı belirtilirken, kararın halen faaliyetini sürdüren yüzlerce işletmeciyi doğrudan etkileyeceği ifade ediliyor.