Aday çıraklar, çıraklık eğitimi alanlar


Mesleki eğitim gören öğrenciler


Stajyerler, bursiyerler


Kısmi zamanlı çalışan öğrenciler


Ne değişiyor?


Staj / eğitim başlangıç tarihi, uzun vadeli sigorta başlangıcı olarak sayılacak.


Geriye dönük prim borçlanması yapılabilecek.

Bu sayede, halen yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi olan yüzbinlerce kişi ilk kez EYT şemsiyesinin altına girebilecek.


AK Parti: 5510 Sayılı Kanun’da değişiklik öngören teklifin mimarı.


Muhalefet: Benzer bir düzenlemeyi geçen yıl sunan CHP’li Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “kapsam yetersiz” gerekçesiyle eleştirilmişti. Yeni teklifte kapsam genişlediği için destek sinyalleri veriliyor.


Mevcut EYT yasası, staj ve çıraklık sürelerini “uzun vadeli” saymadığı için milyonlarca kişiyi kapsam dışı bırakmıştı.

Teklif yasalaşırsa


Staj / çıraklık günleri sigorta başlangıcı sayılacak.


Eksik primler geriye dönük borçlanılabilecek.


8 Eylül 1999 öncesi girişi tutanlar, yaş engeline takılmadan emekli olabilecek.



Teklif önce ilgili komisyonda görüşülecek, ardından Genel Kurul’a inecek. Meclis takvimi yoğun olsa da kulisler, partiler arası uzlaşının “sürpriz şekilde” hızlı bir geçişe yol açabileceğini konuşuyor. Düzenlemenin yaz tatiline girmeden yasalaşma ihtimali güçlü görünüyor.

Yorumlar