Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamada, sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alan binlerce kişinin belirlendiğini ifade etti. Bakan Işıkhan, 7400 kişi hakkında faiziyle geri ödeme işlemleri başlatıldığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.
SAHTE BOŞANMA NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Mali müşavir İsmet Çetinkaya, sahte boşanmaların tespit süreciyle ilgili bilgi verdi. Çetinkaya'ya göre, sosyal güvenlik müfettişleri çevre taramaları ve ev ziyaretleri ile denetim yapıyor. Aynı evde yaşamaya devam eden çiftlerin tespiti durumunda, sahte boşanma işlemi kayda geçiriliyor. İhbarlar da tespit sürecinde önemli rol oynuyor. Çevrelerinden gelen ihbarlar sonrası, ilgili kişilerin yaşama koşulları ve mali destekleri inceleniyor.
HAKSIZ YETİM MAAŞLARININ GERİ ALINMASI
Sahte boşanma tespit edilen kişilerden, aldıkları tüm emekli maaşları faiziyle birlikte geri isteniyor. Devlet, sadece ödenen maaşları değil, bu süreçte sağlıktan faydalanan kişilere yapılan harcamaları da geri talep ediyor. Eğer borçlu kişinin üzerinde arsa, daire veya araç gibi mallar bulunuyorsa, haciz işlemleri uygulanabiliyor. Devlet, haksız yere alınan tüm ödemeleri tahsil etmek için yasal süreci sürdürüyor.
EV KADINLARINA EMEKLİLİK HAZIRLIĞI
Bakan Işıkhan, ev kadınlarına yönelik yeni emeklilik çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. İsteğe bağlı sigortalılık sistemi üzerinden, prim ödeme şartları kolaylaştırılıyor. Ev kadınları, 5400 gün prim ödeyerek 61 yaşında emekli olabilecek. Ödenecek primin üçte birinin devlet tarafından karşılanacağı ve böylece daha düşük maliyetle emeklilik hakkı kazanılacağı açıklandı.