Uzmanlara göre fiyatlardaki gerilemenin arkasında birkaç önemli neden bulunuyor. İhracat talebindeki yavaşlama, depolardaki stok miktarının yüksek seyretmesi ve piyasada oluşan arz fazlası, fiyatları aşağı yönlü baskılayan başlıca unsurlar arasında gösteriliyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar da piyasadaki dengeleri bozarak fiyatların toparlanmasını zorlaştırıyor.
Üreticiler ise özellikle artan gübre, işçilik, ilaçlama ve bakım giderleri nedeniyle fiyatların bu seviyelere gerilemesinin ciddi bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Birçok üretici, zararına satış yapmamak için elindeki ürünü bekletmeyi tercih ederken, tüccarların da alımlarda daha temkinli davrandığı ifade ediliyor.
Karadeniz’in önemli üretim merkezlerinden Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’da fiyatlar birbirine yakın seviyelerde seyrediyor. Üreticiler, özellikle yeni sezon öncesinde piyasada yeniden yukarı yönlü bir hareket beklese de kısa vadede güçlü bir toparlanma ihtimali düşük görülüyor.
11 Nisan 2026 itibarıyla serbest piyasada güncel fındık fiyatları şu şekilde:
Trabzon: Yağlı 190 TL, Sivri 170 TL, Yabani 150 TL
Giresun: Yağlı 190 TL, Sivri 175 TL, Yabani 155 TL
Ordu: Yağlı 185 TL, Sivri 170 TL, Yabani 150 TL
Samsun: Yağlı 180 TL, Sivri 165 TL, Yabani 150 TL
Düzce: Yağlı 175 TL, Sivri 160 TL, Yabani 150 TL
Sakarya: Yağlı 180 TL, Sivri 165 TL, Yabani 150 TL
Uzmanlar, önümüzdeki günlerde ihracat tarafında yaşanacak gelişmelerin ve dövizdeki seyrin fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını vurgularken, üreticiler ise gözünü yeniden 200 TL seviyesine çevirmiş durumda.