SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN 5 AYLIK ZAM KESİNLEŞTİ
İlk 5 aylık enflasyon verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 16,61 oranında zammı garantilemiş durumda. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte nihai oran netleşecek.
Beklentilere göre haziran enflasyonu yüzde 1,52 seviyesinde gerçekleşirse SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 18,37’ye çıkacak. Enflasyonun yüzde 2 olması halinde ise artış oranının yüzde 19’a yaklaşması bekleniyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 24 BİN TL SEVİYESİNE ÇIKABİLİR
Ocak 2026’da yapılan düzenleme ile en düşük emekli maaşı 20 bin TL’ye yükseltilmişti. Temmuz ayında enflasyon oranında bir artış yapılması halinde taban emekli aylığının 23 bin 700 TL ile 24 bin TL bandına çıkabileceği değerlendiriliyor.
Bu kapsamda 20 bin TL maaş alan bir emeklinin aylığı, yüzde 18,37 zam senaryosunda 23 bin 674 TL’ye, yüzde 18,93 zam senaryosunda ise 23 bin 786 TL’ye yükselebilecek.
MEMUR EMEKLİSİNDE ZAM HESABI FARKLI
Memur ve memur emeklilerinde ise toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. 2026 yılının ikinci 6 ayı için toplu sözleşme zammı yüzde 7 olarak belirlenmişti. İlk 6 aylık enflasyonun bu oranı aşması halinde oluşan fark da maaşlara yansıtılacak.
En düşük memur emekli maaşı şu anda 26 bin 888 TL seviyesinde bulunuyor. İlk 5 aylık hesaplamaya göre bu tutarın 30 bin 222 TL’ye çıktığı, tahmini enflasyon senaryolarına göre ise temmuzda 31 bin TL seviyesine yaklaşabileceği belirtiliyor.
MAAŞLARA GÖRE OLASI TEMMUZ TABLOSU
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde mevcut maaşı 25 bin 546 TL olan bir emeklinin aylığı yüzde 18,37 zamla 30 bin 239 TL’ye, yüzde 18,93 zamla 30 bin 382 TL’ye çıkabilecek.
Mevcut maaşı 34 bin 54 TL olan bir emeklinin maaşı ise yüzde 18,37 senaryosunda 40 bin 310 TL, yüzde 18,93 senaryosunda 40 bin 500 TL olacak.
Memur emeklilerinde ise 40 bin TL maaş alan bir kişinin aylığı 5 aylık farkla 44 bin 960 TL’ye, olası yüzde 7,93 fark senaryosunda ise 46 bin 196 TL’ye yükselebilecek.
GÖZLER HAZİRAN ENFLASYONUNDA
Emekliler ve kamu çalışanları için kesin zam oranı, haziran ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla netleşecek. Taban emekli aylığı için ise yasal düzenleme gerekip gerekmediği temmuz ayında yapılacak değerlendirmelerle belli olacak.