FAİZSİZ KONUT KREDİSİ TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMALI


Aynı yaklaşımın konut ve araç kredileri için de geçerli olduğunu belirten Karakaş, “Aynı durum konut kredisi için de geçerli. Sıfır faizli konut kredisi veriyorsanız, bunun da bütün emeklileri kapsaması lazım. Neden sadece belli bir kesimi kapsıyor? Araç kredisi için de aynı şey geçerli. Kanunların genellik ilkesine aykırılık söz konusu oluyor. İnşallah bu yönde düzenlemeler yapılır.” dedi.

STAJ VE ÇIRAKLIK BEKLEYENLER DİKKAT


Staj ve çıraklık mağdurlarına da değinen Karakaş, bu kesimin uzun süredir çözüm beklediğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Şimdi staj ve çıraklık mağdurları dediğimiz kesim aslında EYT’lilerden de önce vardı. Bana ‘en eski mağduriyet hangisi?’ diye sorarsanız, bu kesim derim. Çok eski bir mesele ve defalarca sözler verildi.” Karakaş, bu konuda verilen kanun tekliflerine de dikkat çekerek, “Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi tarafından bu konuda kanun teklifleri verildi ama geri çekildi. Dolayısıyla bu meseleye en çok sahip çıkan siyasi yapı da yine MHP oldu. Cumhur İttifakı içinde yer aldıkları için bu konunun çözümünde onların etkili olması bekleniyor. 2027 yılı bu anlamda kritik bir yıl olabilir” ifadelerini kullandı.


KADEMELİ EMEKLİLİK İÇİN KRİTİK TARİHLER


Kademeli emeklilik konusuna da açıklık getiren Karakaş, “Emeklilikte kademe dediğimiz mesele 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasını kapsıyor. Bu dönemde sadece staj sigortası olanlar kademeden yararlanabilir mi diye sorarsanız, maalesef çok zor.” dedi. Ancak belirli istisnalara da değinen Karakaş, “Ancak belirli bir durum var: Eğer kişi kadınsa ve doğum borçlanması yapabiliyorsa, bu durumda kademeli emeklilik kapsamına girebilir. Bunun dışında, sadece staj yapmış olmak bu haktan yararlanmak için yeterli değil.” şeklinde konuştu.


Karakaş, staj ve çıraklık sorununun ayrı bir yasal düzenleme gerektirdiğini belirterek geçmişte benzer bir adım atıldığını hatırlattı: “Geçmişte, 1987 yılında bu konuda bir düzenleme yapılmış ve mağduriyet giderilmişti. Bugün neden yapılmıyor sorusu da buradan doğuyor. Türkiye’de çalışma hayatının en eski sorunlarından biri bu ve artık çözülmesi gerekiyor. 2027 yılı bu açıdan bir dönüm noktası olabilir. Eğer seçimden önce çözülmezse, bu kesimin şansı giderek azalabilir.”

Yorumlar
Editör Hakkında