Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü temmuz ayında açıklanacak zam oranlarına çevrilirken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan dikkat çeken değerlendirmeler geldi. Karakaş, Ankara kulislerinden aldığı bilgileri paylaşarak memur ve memur emeklilerinin temmuz ayında yaklaşık yüzde 14 oranında zam almasının beklendiğini söyledi.
Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte maaş artışlarının kesinleşeceğini belirten Karakaş, mevcut verilerin memur ve memur emeklilerinin resmi enflasyonun altında bir artışla karşı karşıya kalabileceğine işaret ettiğini ifade etti.
5 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 16,60'A ULAŞTI
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ocak-mayıs döneminde kümülatif enflasyon yüzde 16,60 seviyesine yükseldi. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranının temelini oluştururken, memur ve memur emeklileri için farklı bir hesaplama uygulanıyor.
Toplu sözleşme hükümleri nedeniyle memur ve memur emeklilerinin 5 aylık zam oranı ise mayıs ayı itibarıyla yüzde 12,40 olarak hesaplandı. Böylece memur kesiminin resmi enflasyonun yaklaşık 4 puan altında kaldığı belirtiliyor.
TEMMUZDA YÜZDE 14 CİVARINDA ZAM BEKLENİYOR
Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketinde haziran ayı enflasyon beklentisinin yüzde 1,52 seviyesinde bulunduğunu hatırlatan Karakaş, 6 aylık enflasyonun yüzde 18 civarında gerçekleşebileceğini öngördü.
Bu senaryoya göre memur ve memur emeklilerinin alacağı toplam zam oranının yüzde 13,5 ila yüzde 14,15 arasında şekillenmesi bekleniyor. Böylece temmuz ayında maaşlara yaklaşık yüzde 14 oranında artış yapılabileceği değerlendiriliyor.
SEYYANEN ZAM BEKLENTİSİ ZAYIF
Karakaş'ın paylaştığı kulis bilgilerine göre, uzun süredir gündemde olan seyyanen zam konusunda ise olumlu bir gelişme beklenmiyor. Ankara'da konuşulanlara göre hükümetin temmuz ayında yalnızca toplu sözleşme ve enflasyon farkı kapsamında zam uygulaması planladığı, ek bir düzenlemenin şu an için gündemde olmadığı ifade ediliyor.
Bu durumda en düşük memur emeklisi maaşının temmuz zammıyla birlikte yaklaşık 31 bin 800 TL seviyesine yükselmesinin beklendiği belirtiliyor.
GÖZLER HAZİRAN ENFLASYONUNDA
Memur ve memur emeklilerinin kesin zam oranı, 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyon verisiyle netleşecek. Milyonlarca kişi, maaşlarına yapılacak artışın enflasyon karşısındaki etkisini görmek için açıklanacak rakamları bekliyor.