PRİM FARKI KAPANIYOR


Mevcut sistemde, SSK’lılar 7 bin 200 prim günü ile emekliliğe hak kazanabilirken, Bağ-Kur sigortalılarının bu haktan yararlanabilmesi için 9 bin prim günü tamamlaması gerekiyor. Aradaki bu fark, küçük esnaf başta olmak üzere pek çok çalışan için mağduriyete yol açıyor.

Yeni sistemin kabul edilmesi durumunda, SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim günü farkı ortadan kaldırılacak. Bu da özellikle bakkal, berber, manav, terzi gibi küçük işletme sahipleri için erken emeklilik yolunu açacak.

SON 7 YIL UYGULAMASI DEĞİŞEBİLİR


Mevcut uygulamada, sigortalının emekli olacağı kurum, emekliliğe en yakın 7 yıl (2 bin 520 gün) içinde en fazla prim ödemesi yaptığı kuruma göre belirleniyor. Bu kapsamda bazı Bağ-Kur’lular, SSK şartlarıyla emekli olabilmek için son 1.260 gününü SSK’lı olarak geçiriyor.

Ancak 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile getirilen yeni sistemde, bu uygulamanın yerini, toplam hizmet süresi boyunca en fazla prim ödenen kurumun esas alınması planlanıyor.

Yorumlar