Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yılın ilk 5 aylık enflasyonu yüzde 16,61 olarak kesinleşti. Temmuz ayında yapılacak maaş artışlarını belirleyecek son veri ise Haziran ayı enflasyonu olacak.
Haziran ayına ilişkin piyasalarda öne çıkan üç farklı tahmin bulunuyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi yüzde 1,36, Finansal Kurumlar Birliği yüzde 2,25 ve BETAM ise yüzde 3,20 seviyesinde enflasyon öngörüyor.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN ZAM HESABI
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'a göre Haziran enflasyonunun Merkez Bankası'nın yüzde 1,36'lık tahminine paralel gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayında alacağı zam oranı yaklaşık yüzde 18,20 olacak.
Haziran ayı enflasyonunun daha yüksek gerçekleşmesi durumunda ise zam oranının da artacağı belirtiliyor. Buna göre Finansal Kurumlar Birliği tahmininde artış yüzde 19,23'e, BETAM tahmininde ise yüzde 20,34'e kadar çıkıyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN BEKLENEN RAKAMLAR
20 bin lira seviyesinde bulunan en düşük emekli aylığının da enflasyon oranında artırılması halinde ortaya çıkabilecek rakamlar şöyle sıralanıyor:
Yüzde 18,20 zam: 23 bin 640 TL
Yüzde 19,23 zam: 23 bin 846 TL
Yüzde 20,34 zam: 24 bin 68 TL
Ancak uzmanlar, en düşük emekli aylığının artırılabilmesi için Meclis'ten yasal düzenleme geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ İÇİN ÜÇ SENARYO
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışında toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı birlikte hesaplanıyor.
Buna göre;
Merkez Bankası tahminine göre toplam artış yüzde 13,94
Finansal Kurumlar Birliği tahminine göre yüzde 14,93
BETAM tahminine göre ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşebilir.
Bu hesaplamalara göre en düşük memur emeklisi maaşı yaklaşık 31 bin 643 TL ile 32 bin 216 TL, bekar memur maaşı ise 66 bin 433 TL ile 67 bin 634 TL aralığında oluşabilecek.
GÖZLER 3 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK VERİDE
Milyonlarca emekli ve memurun alacağı kesin zam oranı, TÜİK'in 3 Temmuz'da açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verisiyle netleşecek. Açıklanacak rakamın ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı kesinleşirken, en düşük emekli aylığında artış yapılması halinde bunun için ayrıca yasal düzenleme sürecinin tamamlanması gerekecek.