'Tek Millet Tek Göz Yaşı'

Erenler Belediyesi, Hocalı Soykırımı’nın 27. Yıl dönümünde düzenlediği “Tek Millet Tek Göz Yaşı Hocalı Katliamı Anma Programında Soykırımda şehit olan vatandaşlar anıldı.

Erenler Belediyesi, 26 Şubat 1992’de, 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olma üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Soykırımı’nın 27. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenledi. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk’ün ev sahipliğindeki programa; Azerbaycan Türkiye Dostluk Parlementosu Üyesi İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Erenler İlçe Kaymakamı Salih Karabulut, AK Parti Erenler Belediye Başkan Adayı Fevzi Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Beşir Doğrusever, Sakarya Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, İl ve İlçe Daire Müdürleri, Muhtarlar, AK Parti Sakarya Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu, Erenler İlçe Kadın Kolları Başkanı Belgin Demirağ ve Azerbaycanlı şair yazar Nazmiye Hicran ile Sakarya Üniversitesi Azerbaycanlı Öğrenciler Topluluğuna mensup gençler katıldı.

Kur’an Tilaveti verildi

Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan program Hocalı Katliamında şehit olanlar başta olmak üzere tüm şehitlerimiz adına yapılan saygı duruşu ve ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti. Programda Hocalı’da Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliam hakkında bilgilendirici film gösterimi yapıldı.

“Kardeş Azerbaycan’ın Her Zaman Yanındayız”

Teşkilat Çalışmaları kapsamında Sakarya’da bulunan Azerbaycan Türkiye Dostluk Parlamento Üyesi İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca Hocalı katliamın tarihte kara bir leke olarak yer aldığını belirterek “Hocalı katliamı tam 27 yıl önce tarihte bir kara bir leke olarak yer almaktadır. Bugün ki düzenlenen anma programı Türkiye ve Azerbaycan tarihi olarak düşündüğümüzde o yaşananları unutmamamız unutturmamız adına ne kadar önemli olduğunun işaretidir. Kardeş Azerbaycanın Karabağ davasında yanında olduğumuzu özellikle bu konuda uluslararası toplumlarda da kardeş ülke olarak yanlarında olduğumuzu deklare ediyoruz. Bu program vesilesi ile Hocalı da katledilerek şehit olan tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

“ Tek Millet Tek Gözyaşı”

“Azerbaycan’da yaşanan insanlık suçunu unutturmadık unutturmayacağız” diyen Başkan Öztürk ise konuşmasında “ Ermeni kuvvetlerinin Hocalıda bu soykırımı gerçekleştirmek için tek bir sebep vardı, O da orada yaşayanların Türk ve Müslüman olmasıydı. Tek Millet, Tek Gözyaşı” olarak adlandırdığımız ve Türk İslam dünyasını derinden yaralayan bu katliamda kalleş Ermeni kuvvetleri tüm dünyanın gözü önünde bir dehşeti yaşattı. Bu elim vaka Azerbaycanlı kardeşlerimizde olduğu gibi bizlerde de aynı acıyı yaşatmıştır. 27 yıl önce bu vahşete maruz kalarak katledilen kardeşlerimizi hatırlamak, hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere geçtiğimiz yıl burada bu anıtın yapımını gerçekleştirdik. Biz kardeşlerimizin acısını bu yaptığımız anıt ile paylaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Erenler ilçesi olarak kardeş Azerbaycan ile bağ kurduğumuz bu anıtın önünde katliamda hayatlarını kaybeden soydaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum” dedi.

“ Ecdadımız bir karıncayı bile incitmemiştir”

Erenler İlçe Kaymakamı Salih Karabulut ise “ 26 Şubat 1992 tarihinde eşine rastlanmayan bir katliam yaşanmıştır. Güya 1915 tarihinde ecdadımızın kendilerine yaptıkları zulmün intikamını alıyorlar. Bu tamamen bir iftaradır. Ecdadımız bir karıncayı bile incitmemiştir. Hepimiz tarihi kitaplar okuduk tarihimizi çeşitli yazarlardan okuduk ecdadımızın adı tarihtir soyadı ise medeniyettir 1992’de Ermeni canilerin girişimleri sonucu hayatını kaybederek şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Sayın Belediye Başkanımız Cavit Öztürk’e da tüm katılımcılar adına Hocalı Katliamını unutturmadıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

“Men Türkem” şiiri ile duygulandırdı

Azerbaycanlı şair yazar Nezmiyye Hicran ise Hocalı katliamını birebir yaşamış olduğunu belirterek Ermenilerin işkenceleri ve katliamları hakkında bilgiler verdi. Tüm Türk Soydaşlar adına yazdığı “Men Türkem” şiiri ile tüm katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Program sonunda Erenler İlçe Müftüsü Harun Bayraktutar’ın yaptığı kapanış duası ile hayatını kaybeden şehitlere dualar edilerek, katılımcılar tarafından Hocalı Parkı Anıtı önüne hayatını kaybeden şehitler anısına karanfil bırakıldı.

İstanbul Milletvekili Kaynarca Öztürk’e teşekkür etti

Program sonrası Başkan Öztürk Belediye binasına geçerek programa katılan İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ile Erenler Belediye Başkan Adayı Fevzi Kılıç, AK Parti Sakarya Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu, İlçe Başkanı Beşir Doğrusever ve teşkilat yönetimini makamında ağırladı. Başkan Öztürk Milletvekili Tülay Kaynarca’ya Erenler İlçesi ve belediye çalışmaları hakkında bilgiler verdi.İstanbul Milletvekili Kaynarca Anma programı için Başkan Öztürk’e teşekkür etti.

26 Şub 2019 - 17:33 Sakarya/ Erenler- Gündem

Mahreç   Erenler


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.