Pandemi esnafa fatura ediliyor

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, “Yılbaşından Eylül ayına kadar açılan dükkan sayısı 3 bin 178, kapanan dükkan sayısı ise 954. Açılan dükkan sayısı çok gibi gözüküyor, ama şunu da unutmamak lazım, kayıt dışı olan esnaflar kredi alabilmek için kendilerini kayıt ettirdiler” dedi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri

“İŞLEVİNİ KAYBETTİ”

SakaryaEsnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, perakende yasası ve esnafın yaşadığı sıkıntılar ile ilgili Haberlisin.com ve Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Perakende yasasının doğru olduğunu fakat işlevini kaybettiğini aktaran Başkan Alişan, “Perakende yasası mecliste konuşuluyor. Bu yasayı aynı sakız gibi uzattılar. Emzik gibi yaptılar. Emziğin hiçbir faydası olmaz, ama çocuğa verdiğiniz zaman çocuk susar, çektiğiniz zaman bağırır. Perakende yasası diye diye yasanın bir hükmü kalmadı. Karar verici olduklarını iddia eden insanlar perakende yasasını, tüketicinin korunması, fiyat istikrarının sağlanması amaçlı yapmışlardı. Fakat şu an büyük marketlerde fahiş fiyatlar var. Büyük marketleri sokakların her tarafına doldurdular, ondan sonra yasaklamaya çalışıyorlar. Doldurmadan önce yasaklamak lazım. Perakende yasası da böyle. Evet yasa özünde doğru, ama işlevini kaybetti” dedi.

“ALEYHİMİZE İŞLİYOR”

Alişan, “Her şey zamanında güzeldir. Zamanı geçince meyve yenir mi? Yenen meyvenin tadı olmaz. Çünkü suni olur, doğal olmaz. Bu açıdan perakende yasası son derece önemli. Her geçen gün de aleyhimize işliyor. 18 ay boyunca esnaf kapalıydı, yavaş yavaş açılmaya başladı. Pandemi denildiği zaman, pandeminin birinci aktörü kendi nam ve hesabına çalışan işletmeler oldu. İşletmelerin temel unsuru insana hizmettir. Ama kendisini bilim insanı olarak iddia eden insanlar, bugün ‘Kırmızı’ diyor, yarın ‘Siyah’ diyor böyle bir şey olabilir mi? Eğer bir hastalığın teşhisi yok veya önlemi yoksa en azından ‘Araştırılıyor’ densin” ifadelerini kullandı.

“ÖDEMELER ÜÇ KAT ARTTI”

Müşteri potansiyelinin azaldığını belirten Alişan, “Serbest meslek erbabı, sağlık ile ilgili kurulların almış olduğu kararlara harfiyen uydu. ‘İş yerini açmayacaksın’ dediler açmadılar, ‘Rafını boşaltacaksın’ dediler boşalttılar, ‘İnsanlarla teması keseceksin’ dediler kestiler. Daha sonra dediler ki ‘Sizin borçlarınız ötelendi.’ Ötelendi, ama faiziyle ötelendi. Şimdi iş yerleri açıldı, ama istenilen müşteri potansiyeli yok esnaflarda. Müşteri yok ama ödemeler üç katı arttı. Girdi maliyetleri yükseldi, kiralar yükseldi, ama müşteri yok. Ben iddia ediyorum ki esnaf arkadaşlarımız şimdiye kadar zorluk çekmedi, asıl zorluk bu daha yeni başlıyor. Bugüne kadar herkes pandemiye sığınarak ödemelerimi öteliyordu, ama şimdi sığınacağımız bir şeyimiz de kalmadı. Esnaf için asıl pandemi şimdi başlıyor” şeklinde konuştu.

“ESNAFA FATURA EDİLİYOR”

Başkan Alişan, “Esnaf için bu kışı aşmak büyük başarı olacaktır. Geçmiş dönemde kapanan işletmelerin açılmadığını gördük, ama bundan sonra daha fazla kapanmaların yaşanacağını bilmek endişe yaratıyor. İnşallah böyle bir durum yaşanmaz. Pandeminin faturası esnafa çok ağır fatura ediliyor. Tedbir almaya çalışıyoruz, gelirleri arttıramıyoruz ama giderleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Yılbaşından Eylül ayına kadar açılan dükkân sayısı 3 bin 178, kapanan dükkan sayısı ise 954. Açılan dükkan sayısı çok gibi gözüküyor, ama şunu da unutmamak lazım kayıt dışı olan esnaflar kredi alabilmek için kendilerini kayıt ettirdiler. Esnafa verilen kredi faizinin çok düşük olması ve talebe cevap vermesi son derece önemliydi. Acaba bu parayı almak için mi kayıt olunuyor veya büyük işletmeydi, küçük işletmeye mi döndü bunların tespitinde zorlanıyoruz. Tablo bizi yanıltmasın lütfen” diye konuştu.

19 Eki 2021 - 09:14 - Ekonomi

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.