“Öngörülebilir ve uygulanabilir politikalar gerekli”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Covid-19 pandemisinin tarım ve hayvancılık sektörünün üzerindeki etkilerini, sektörün bu süreçten sonra geleceğinin nasıl olması gerektiğini değerlendirdi.

Ebru Bulut
Ebru Bulut Tüm Haberleri

ARZ TALEP DENGESİ CİDDİ ORANDA DEĞİŞTİ

Konuyla ilgili komisyon görüşlerini dile getiren SATSO Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Bayrak, salgın sürecinde sektörün değerinin ve yatırıma ihtiyacı olduğunun anlaşıldığına dikkat çekerek “Covid-19 salgını ve beraberinde alınan tedbirler neticesinde arz talep dengesi ciddi oranda değişti. Şu anda yaşanılan salgını atlatmak için birçok ihtiyaçtan vazgeçilebilir, ancak gıdadan vazgeçilemez. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığın da vazgeçilemez stratejik bir sektör olduğu bir kez daha kendini gösterdi. Bu yüzden tarım ve gıdanın önemi artık daha iyi anlatılmalı, üretim daha fazla desteklenmelidir. Bu anlamda kendi kendimize yetebilecek bir ülke olmalıyız. Tarımın milli gelire, ekonomiye ve istihdama katkısının artması da buna başlı beklentiler arasındadır.

“ÜRETİM HACMİ VE MİKTARI CİDDİ ORANDA ARTACAK”

Sakarya, tarım ve hayvancılık üretiminde önemli bir bölge. Başarılı üretim tesisleri ve çiftlik modelleri yer almaktadır. Ülkemizin birçok ilinde de bu alanda üretim havzaları ile tesisleri yer almaktadır. Bu sektörün sürdürülebilirliği açısından öngörülebilir ve uygulanabilir politikaların devreye girmesi üretim hacmimiz ile miktarımızı ciddi oranda artıracaktır. Sektörümüzün büyük bir çoğunluğunun çağımıza ayak uydurmasını ve gelişmiş teknolojilerin üretime katılması ile verim de ciddi oranda artıracaktır. Teknoloji ve bilgi açısından Üreticilerimiz gerekli donanıma sahipler.

‘’ÜRETİMİMİZ DEĞERİ DAHA ÇOK ANLAŞILDI’’

Tarım ve hayvancılıkta alınan verimin, geleceğe yönelik planların ve yatırımların artması en büyük temennimizdir. Yatırımların artması ve tarım sektörünün istenilen seviyelerde gelişebilmesi için uygun zemin ve desteklerin hazırlanması da önemli. Bu konunun da hasat zamanı fiyat belirleme politikasından vazgeçilerek uzun vadeli projeksiyonlarla ve sürdürülebilir fiyat politikasıyla sağlanması mümkün olacaktır. Çiftçimiz, üreticimizin değeri bu süreçte daha çok anlaşılmıştır. Sektörümüzün desteklenmeye ihtiyacı var.

12 May 2020 - 14:15 - Ekonomi

Mahreç  Ebru Bulut


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.