'İstikrar istiyoruz'

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomik paketi esnaf cephesinden değerlendirdi. Alişan, “Gündemde bir paket var ama paketi açıyoruz içi boş” dedi.

“ESNAFLA İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK”

Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’nin haberine göre; SESOB Başkanı Hasan Alişan, yeni açıklanan ekonomi paketinin içinde ne olduğunun tam olarak anlaşılamadığını ifade etti. Alişan, “Ekonomik paket adı altında bir paket var ama bu paket nedir? Paket var, paketi açıyoruz içi boş çıkıyor. Belki içinde bir şey vardır ama biz görmüyoruz. Sorun buradan kaynaklanıyor. Karar vericiler kendi yöntemlerinde belki de devlet işleyişinde kendi geleneğine uygun adımlar atıyor. Oysaki bize yansıyan tarafında esnafla ilgili hiçbir şey yok. Bir şeyler oldu ama ne olduğunu bilmiyoruz. Belki karar vericiler diyebilir, ‘Biz yapıyoruz ama onlar anlamak istemiyor” dedi.

“İSTİKRAR İSTİYORUZ”

Esnafın istikrar istediğini belirten Hasan Alişan, “Biz ekonomik rahatlık istiyoruz, piyasanın canlı olmasını istiyoruz, devlet kademelerinin düzgün çalışmasını istiyoruz. İşçisiyle, memuruyla ücretlerin alınmasını istiyoruz. Biz kendi becerimiz kendi iş kapasitemize göre çalışıp üretiriz. Para istemiyoruz, uzun vadeli yaptırım istemiyoruz, biz istikrar istiyoruz. Biz çalışırız borcumuzu öderiz. Biz esnaf olarak her şeyin üstesinden geliriz. Zamların doğruluğunu yanlışlığını tartışmayı bir yana bırakmalıyız. İş yokken zam olması piyasayı da esnafı da kötü etkiliyor. Bugün girdilere gelen zamları hissetmeyebiliriz, piyasa hissetmezse çok çalışırsak maliyete yansıyan fiyatlarda zam olması bizim umurumuzda değil ama iş yok. Paketi görüyoruz, koşa koşa açmaya gidiyoruz, açıyoruz içi boş, hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

“BOŞ PAKETLERDEN BIKTIK”

“Her dönemde paket var deyip içinin boş çıkmasından bıktık’’ diyen Alişan, “Biz yapılandırma istemiyoruz. Borcumuzun ötelenmesini istemiyoruz. Çünkü bize bu devlet zamanında borcumuzu ödemeyi öğretmek için önemli adımlar attı. Ama her dönem yapılandırma geliyorsa bu alışkanlığımız ortadan kalkıyor. Her sıkışık dönemde paket var deyip bizi koca koca kolilerle karşılayıp içinin boş çıkmasından bıktık. Herkes hak ettiğini alsın, üretim olsun. Biz bu gece fakir yatıp yarın sabah zengin kalkmak istemiyoruz. Sadece biz bu gece yatıp dinlenip sabahtan işimize adapte olmak istiyoruz. Bu niyet ve amellerle iş yapmak istiyoruz” dedi.

“İNSANLAR BUNALIMDA”

Kayıt dışı istihdamla ilgili müfettişlerin dolaşmasına değinen Başkan Alişan, “Sosyal medyada paylaşmış olduğum kayıt dışı istihdam denetimleri ile ilgili olarak şunları söyleyebilirim. Bu kadar olumsuzluk karşısında iş müfettişleri piyasada geziyor. Elbette gezmeli biz buna karşı değiliz. Kanunsuz iş yapanlara neden kanun işliyor demeyiz. Hem piyasayı kilitliyorsunuz hem müfettişleri ortaya salıyorsunuz. Artık insanlar bunalım noktasında. Benim endişem burnundan soluyan bir işletme sahibinin olumsuz bir tabloyla görevini yapmaya çalışan arkadaşlarımızın karşısına çıkmasıdır” dedi.

“KAYIT DIŞI İSTİHDAMDAN UZAK DURUN”

Esnafın kayıt dışı istihdamdan uzak durması gerektiğini belirten Alişan, “İş dünyasının görevlerini yaparken sorumlu davranmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın kayıt dışı istihdamdan uzak kalmalarını istiyoruz. Biz esnaf olarak kayıt dışı çalıştırmanın zorluğunu ve yanlışlığını biliyoruz. Biz kayıt dışı çalışmak istemiyoruz, ama buna teşvik ettirmeyin. Bizi kötü yola itmeyin. Kayıt dışıyla mücadele edilmesi taraftarıyız. Gerçek anlamda istihdam edenlerin haklarını koruyoruz. Yapmayanların bu işe zarar verdiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

08 Eki 2019 - 11:59 - Ekonomi

Mahreç   Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.