Sağır Kültürü ve İşaret Dili Eğitimi

Sakarya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından “Sağır Kültürü ve İşaret Dili Eğitimi” düzenlendi.

Sağır Kültürü ve İşaret Dili Eğitimi
Sağır Kültürü ve İşaret Dili Eğitimi
Haber albümü için resme tıklayın

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Gültekin Yıldız Salonunda gerçekleşen eğitime, Türk İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmeni Semih Güneş konuşmacı olarak katıldı.

Eğitmen Semih Güneş, konuşmasına işaret dilinin tarihinden ve gelişim süreçlerinden bahsederek başladı. ‘Sağır kültürü’ kavramının tanımını yapan Güneş, toplumda ‘sağır’ ve ‘işitme engelli’ kavramlarının birbirine karıştırıldığını, doğuştan itibaren hiç duymayan kişilere sağır denildiğini, işitme engellilerin ise çok az da olsa duyduğunu aktardı. Amaçlarının işitme engelli bireylerin her alanda problemlerini çözebilmek olduğunu belirten Güneş, Türkiye’de bazı yerlerde engellilere yönelik yanlış eğitim politikaları olduğunu söyledi.

Güneş, “Yeterli olmadığı halde işaret dilini öğreten insanlar var. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. İşitme engelli bireylerin toplumda en rahatsız olduğu durumlardan bir tanesi de işaret dilinin doğru öğretilmemesidir” dedi. Ailesinin işitme engelli olduğunu ve işaret dilini küçük yaşta öğrendiğini ifade eden Güneş, “Children Of Deaf Adults” kısaltması olan ve ebeveyni işitme engelli olup kendisi işitme engelli olmayan iki dil ve iki kültürle yaşayan çocuklar anlamına gelen “CODA” terimi hakkında da bilgi verdi. Güneş, “CODA, anne babanıza anne baba olmaktır” ifadelerini kullandı.

Sağırların toplumsal yaşamlarına yönelik aydınlatıcı bilgiler veren Güneş, etkinlikte jargon eğitimi ve katılımcılara birkaç uygulamalar gösterdi. Etkinlik soru cevap şeklinde devam etti.

29 Kas 2019 - 15:11 - Eğitim

Mahreç   Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haberlisin Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haberlisin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haberlisin editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haberlisin değil haberi geçen ajanstır.